Стоянов докладва за командата на САЩ
Стоянов докладва за командата на САЩ

САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа на българските изтребители. И УСЪРДНО препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това каза служебният министър на отбраната на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, цитирайки писмо от американските Военновъздушните сили. Министърът добави, че ведомството работи в посока удължаване на живота на МиГ-29.

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Той пита за възможността България да използва сума от няколкостотин милиона долара за покупка на американско военно оборудване. Това – ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника. Както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата, какво и как е предлагала американската страна е класифицирана информация.

Министърът отново посочи, че времето за т.нар. „триъгълни сделки“ беше изпуснато. Под „триъгълна сделка“ се има предвид, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от старото съветско въоръжение у нас.

Депутатите приеха доклада, а – явно и предложението на САЩ.

Иначе парламентарната комисия по отбрана прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г., като депутатите гласуваха единодушно „за“, предаде БТА.

Изоставането на процеса на модернизация в Българската армия и задълбочаването на проблема с незаетите длъжности, както и технологичното изоставане и неадекватното ресурсно осигуряване водят до нарастващи дефицити, се посочва в доклада. Нивата на тези дефицити и перспективите за тяхното намаляване в средносрочен план са такива, че състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително, пише още в документа.

Докладът следва да бъде гласуван от Народното събрание.

Надявам се, че офертите ще бъдат подадени в срок, защото в момента са изразени намерения, чакаме конкретика. Това каза Стоянов по повод двете фирми, одобрени да представят първоначални оферти по обществената поръчка на МО. Офертите са за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Фирмите са „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД и Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

Правим всичко възможно изтребителите МиГ-29 да летят колкото се може по-дълго. Идеята с обществените поръчки за закупуване на двигатели и за ремонт за двигатели беше точно тази. Работихме и по другия вариант – заместваща платформа за изтребителите, но най-вероятно комисията по отбрана няма бъде удовлетворена от цената, която ще споделя за получените оферти, обясни Димитър Стоянов.

Няма конкретика коя страна кога ще получи обезщетение по предоставеното въоръжение и техника на Украйна, каза министърът в отговор на въпрос на БТА, свързан с финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ. България трябва да получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли – ноември 2022 г.

Димитър Стоянов добави, че траншовете, които страната ни трябва да получи, са разхвърляни през годините до 2026 г

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви