Бургаското пристанище отбелязва 120 години от откриването си за търговско корабоплаване. Празничния ден бе ознаменуван с церемония по валидиране на тематична пощенска марка – „120 години Пристанище Бургас”.

Автор на филателното издание е ректорът на националната художествена академия проф. Георги Янков.

На събитието присъстваха още изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, областният управител Мария Нейкова, директорът на Регионално управление „Югоизточен регион“ на Български Пощи Лиляна Драгоева, зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, както и много служите и приятели на бургаското пристанище.

Днес се вълнувам и имам чувството, че ми е първи работен ден в Пристанище Бургас. Възприемам всичките си колеги като вдъхновители за случилото се през последните 120 години. Пристанището винаги е в полза на бизнеса и хората. Тези 120 години показаха, че то не е само една товаро-разтоварна дейност. Към днешна дата ние сме център на образователния, фестивалния, конгресния и спортния живот в града ни. Надявам се с общи усилия да пребъдем през следващите години и векове. Пожелавам здраве и дълголетие, за да можем да продължим развитието на Пристанището и град Бургас“ , сподели изп. директор Диян Димов.

Той получи и най-високото отличие на Областна управа – Златния почетен знак.

Днес празнуваме 120 години от създаването на първото българско пристанище, което е направено дори преди това във Варна. 120 години Пристанище Бургас е пример за всеотдайност и неуморен труд. То е една отворена врата към света“ , сподели от своя страна областният управител Мария Нейкова.

Валидирането на марката се състоя в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена академия в „Магазия 1”. На мястото от „Български пощи” разкриват временен пощенски пункт, което ще даде възможност на желаещите да си закупят от юбилейната марка.

Министерството на транспорта и съобщенията е отделяло важно място в своя тематичен план за издания, които са свързани с морето и корабите. Това е носило и много удоволствие на филателистите в България. В употреба пускаме пощенско филателно издание, което е в чест на 120 години от откриването на Пристанище Бургас. През годините то се утвърди като важен логистичен център има значим принос за развитието на нашия град. Филателно издание е с тираж от 10 000 броя и с номинал 0,75 лева. Това е второто, свързано с Пристанище Бургас. Първото бе по случай 110-тата годишнина. Двете юбилейни издания са по забележителния художествен проект на проф. Георги Янков. Уверена съм, че тази марка ще остави трайна следа в кореспонденцията между хората“ , сподели Лиляна Драгоева.

За доброто настроение на гостите на тържеството в празничния се погрижиха от вокалната група на ПГЧЕ „Васил Левски”- Бургас, с музикален педагог Илияна Мелникова и талантливите деца Лора Карагинева, Симона Ходулова и Вениамин Атанасов от Арт център „Точно време” с ръководител Женя Лалчева.

По време на тържеството бяха открити две изложби, които представят исторически моменти свързани с бургаското пристанище.

Експозицията на картини от фонда на „Пристанище Бургас” ЕАД са подредени в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена галерия – Бургас. Повечето от творбите са на повече от 50 години, а някои от началото на 20-ти век.

Пристанището показва картини на почетните граждани на Бургас – Дамян Заберски и Виолета Масларова, и на първия председател на дружеството на бургаските художници Петко Задгорски.

Сред авторите, чиито творби са изложени са още Дион Дионисиев, Митко Чепанов, Генчо Митев, Лалка Анчева, созополския художник Янис Хрисопулос, бургаския маринист Йордан Маринов и др.

Интересна е картината, която показва тежкия труд на докерите в пристанището в началото на 20-ти век от Петко Манчев Джуджев.

Авторът е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка. Сред новите придобивки на пристанището са платна на съвременния американо-френски импресионист Дуайв /Gene Duaiv/ и на доц. Димо Колибаров, директор на филиала на НХА-Бургас.

Подбраните картините са предимно с морска и пристанищна тематика, а голяма част от авторите са свързани с Бургас – родени, живели и творили в морския град. Експозицията по случай празника на Пристанище Бургас е отворена за посещения в периода 18 май – 24 май 2023 г. от 10:00 до 16:00 часа.

Втората изложба е външна и е подредена на Вълнолома, срещу „Магазия 1”. Тя е посветена на строителството, развитието и промени в бургаския порт.

Върху 32 пана са представят моменти от издаването на Указа на княз Фердинанд за построяването му, откриването, строителството на новите терминалите до на най-атрактивната му част – Зоната за обществен достъп.

При съставянето на изложбата са ползвани материали от книгата „110 години Пристанище Бургас” на Катя Корудерлиева – Стоянова, архивни снимки, снимки собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД и ДП „Пристанищна инфраструктура”, авторски снимки на фотографите: Венелин Тодоров, Жечо Планински, Йордан Димов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви