Борел иска още пари
Борел иска още пари

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна. Това съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите. Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари. Те са за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Това е фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Фондът беше създаден през 2021 г. Той беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна ЕС реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдяват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

„Трябва да попълним средствата във фонда“, заяви европейският представител. „Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа“, каза той.

2 КОМЕНТАРИ

  1. ТОВА Е НАЙ=ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА СЛЕД КОВИД ДАЛАВЕРАТА. Корупцията с оръжие и ваксини накара политиците да забравят ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ си ценности.

  2. Ако сравните снимка нз Зеленски от началото на войната и от днес, ще видите разлика от 15 килограма отгоре. ДОБЪР МУ Е КЕФА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви