Поемаме инициатива заедно с Община Бургас, както и със съдействието на проф. Петър Стоянович, на 10 октомври, в Пристанище Бургас, на мястото, където е акостирал крайцера „Надежда“, да бъде поставен бронзов бюст на Княз Фердинанд.

Това каза изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов по време на отбелязването на 120-тата годишнина на бургаския порт.

„Княз Фердинанад на два пъти е проверявал строителството на порта. Трябва да бъде увековечено това вдъхновение, което е било през XIX век, за изграждане на първото българско пристанище“ , поясни още Димов.

Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в първото съвременно българско пристанище.

Откриването на пристанището е свързано с икономическо израстване на Бургас и допринася за превръщането му в един от основните райони на страната и врата към света.

През годините обликът на бургаското пристанище се променя – усвоени са нови територии, построени са модерни терминали.

Днес в най-големия пристанищен район в страната работят държавен и частни пристанищни оператори.  Обработват се стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседните балкански страни и черноморски държави.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви