Сарафов първи
Сарафов първи "стреля" срещу Гешев

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийска градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от държавното обвинение.

Данните изложени в сигнала са свързани с изказването от вчера на Сарафов пред медиите по отношение на обвинител №1. И съдържат твърдения за три евентуално извършени престъпления от главния прокурор.

Според сигнала на заместника на Иван Гешев, главният прокурор е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“. Извършил е незаконен запис на телефонен разговор с члена на Висшия съдедебен съвет Йордан Стоев. И е присвоил, като е извършил длъжностно престъпление, вила в Боровец.

Става въпрос за т.нар. вила на регентите в планинския курорт, за която вчера заместник-главният прокурор обясни на пресконференция: „Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост“.

От Софийската градска прокуратура допълниха, че предстои чрез системата за случайно разпределение на делата да бъде избран наблюдаващ прокурор.

Малко по-късно стана ясно, че директорът на НСлС е депозирал сигнал и в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е за проверка на посочени обстоятелства за нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България от Иван Гешев – главен прокурор на Република България, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Сигналът съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви