Политологът Емил Соколов: Избори
Политологът Емил Соколов: Избори

„В момента първият мандат изглежда проигран. Никой няма да иска да се замеси в тази ситуация.“ Това мнение изрази пред БНР политологът Емил Соколов.

Подкрепа от ПП-ДБ няма да има, прогнозира той. По думите му случаят с Гешев (скъсаната от главния прокурор пред медиите негова оставка – бел. ред.) „по-скоро е аргумент против подкрепа за първия мандат“. „След вчерашните събития идеята за институционалност, държавност отново бе употребена като носна кърпа.“

Реакцията на БСП беше много показателна. Никоя политическа сила в момента не иска да се забърква в този скандал между Борисов и Гешев, смята Соколов. Той добави, че със сигурност Гешев е искал да удари по Борисов. Но спрямо ДПС главният прокурор е подходил „деликатно“ и не е имало „агресивна реторика“. „За ДПС беше доста по-обран.“

Според Соколов все пак ще бъде предложен някакъв кабинет с първия мандат, тъй като има подкрепа от ДПС и ИТН, но това няма да мине, защото „първият мандат е сравнително обречен“. Борисов е преговарял с ПП-ДБ, за да придаде „човешко лице на поредната си завера с ДПС, което е факт“, подчерта анализаторът.

БСП не би подкрепила състава на кабинет с премиер Николай Денков с втория мандат – там военен министър е Тодор Тагарев, напомни още Соколов. „Вървим към избори предвид събитията от последните дни“, обобщи Емил Соколов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви