Турция: Очертава се балотаж
Турция: Очертава се балотаж

Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган води на президентските избори с 49,34% от гласовете след преброяването на бюлетините от 99,9% от урните. Със сигурност ще се проведе втори тур. Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу получава 45%, предава Анадолската агенция.

Ердоган получи най-малка подкрепа в граничните райони в западната и източната част на страната. В избирателните секции в Русия, САЩ, Канада, Китай, Австралия и други страни Кълъчдароглу води.

На парламентарните избори управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от Ердоган, води след преброяване на 85% от гласовете. Досега тя е получила 35,92% от гласовете. ПСР е част от блока Народен алианс, който получава 50,32%. Опозиционната Народнорепубликанска партия, ръководена от г-н Кълъчдароглу, досега е получила 24,69% от гласовете.

И двамата кандидати призоваха за търпение и за изчакване на окончателните резултати.

Третият кандидат Синан Оган получава 5,31 % или 2 478 843.

Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни, получава 0,47% или 221 821 гласа.

Избирателната активност е 88,33%.

64,1 милиона души имаха право на глас, включително 1,76 милиона в чужбина, и 4,9 милиона избиратели, които гласуват за първи път.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви