Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно на пресконференция пред медиите. Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после – и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев във връзка с разследването на опита за атентат срещу него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

„След като се върнах от САЩ, получих послание. Казаха ми, че ако до 10 ч. днес не подам оставка, някой ще натисне копчето Enter. Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. смелият – само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. Думи като „родина”, „чест”, „вярност към приятелите”, колкото и да е старомодно, означават нещо. Може да съм допускал грешки, но това е нормално“, заяви Гешев пред медиите в понеделник. Той подчерта, че все още не знае от кого е било предупреждението, но ще го обяви, веднага щом разбере.

Гешев определи покушението срещу него като „целенасочен опит да бъде убит“. И допълни, че експертизите ще покажат какво точно се е случило на 1 май. До момента той не говорел по темата „по лични причини“.

Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност – срещу самия него.

„Целта е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна“, заяви обвинител номер 1.

„Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов – да стана посланик или в Израел, или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно“, разказа още обвинител номер 1.

Той преразказа и още редица разговори, които е провел през изминалите седмици с политици и магистрати. Един от тях бил с шефа на Националната следствена служба и негов настоящ заместник Борислав Сарафов. Провел се, след като Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняване на главния прокурор. „Сарафов ми каза само: „Ти знаеш какво стана, няма какво да направя, няма какво да ти кажа повече“.

Гешев получил и SMS от административен ръководител на софийска прокуратура, който гласял:

„Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!“. Главният прокурор се обадил на въпросния човек, за да го попита какво има предвид и човекът обяснил, че „Сарафов го е накарал да пусне становище“. „Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили“, коментира Гешев.

„Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде“, каза още главният прокурор. И категорично заяви, че въпреки всичко, което може да му коства случващото се в личен план, ще довърши мандата си.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви