Мария Габриел пак се среща с БСП, ДПС, ИТН
Мария Габриел пак се среща с БСП, ДПС, ИТН

Часове преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще се срещне днес с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН в търсене на подкрепа. В разговорите ще участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещите ще се проведат в Народното събрание. Начало: от 9.30 ч. с БСП, от 11.00 – с ДПС, и от 12.30 – с ИТН. Борисов каза, че очаква трите формации ясно да заявят дали ще подкрепят формулата, обявена от кандидата Мария Габриел.

„Съставяне на експертно работно правителство за една година на основа на приоритети. Формат, който изключва думата коалиция“, посочи Габриел.

Борисов остро критикува ПП-ДБ заради отсрочения им за вторник окончателен отговор дали все пак ще подкрепят първия мандат:

„Ние в 15,30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България. Дори това да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандат, а ние го приемаме като дори обидно отношение“.

Вчера от БСП, ДПС и ИТН изразиха готовност за диалог и потвърдиха участието си. Условието на левицата е кабинетът да е експертен, на ИТН – финансов министър да не е Асен Василев. На среща отново не са поканени от партия „Възраждане“, които вече отказаха подкрепа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви