Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подкрепен от апелативните прокурори в страната. По негови думи е имало обаждания от страна на заместник-главният прокурор Борислав Сарафов към тях, за да се търси подкрепа за оставката на обвинител номер 1.

Получих СМС от един административен ръководител от Софийска апелативна прокуратура. В него се пише: „Много съжалявам за това, което направих днес!“. Часова разлика, спи ми се, но му се обадих, за да разбера какво е направил. Питам го: Какво е станало? За какво съжаляваш? Той каза: „За становището“. Питам: Кое становище? Той: „Накараме ме да пусна становище“. Питам: Кой те накара? Той: „Сарафов!“. Казах му, че е простотия, защото никой прокурор от апелативните не е запознат. Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение. Това ще тежи на на съвестта на тези, които са го направили, ако имаха съвест“ , заяви Гешев.

Той продължи с това, че след този разговор се е обадил на всички апелативни прокурори в страната.

Във Велико Търново ми каза: „Г-н Гешев, ние сме зад Вас! Сарафов няма да се обади, няма и основание да се обади“. Варна ми каза: „Обади се, но аз в долни опити за преврат няма да участвам, както и колегите“. В Бургас ми казаха: „Разчитайте на нас. Ние сме прокурори, вършим си работата и няма да предадем хората. Не сме предатели. Казахме му, че евентуално в понеделник ще проведем събрание, както и че няма да пуснем становище, без да сме го обсъдили с колегите„. Обади ми се зам.-административен ръководител от Пловдив. Каза ми: „Обади ми се г-н Сарафов. Казах му да говори с апелативния прокурор. Той каза, че не го познавал и затова да свърша аз работата“. Казах му: Прецени какво ще правиш. Той каза: „Аз в това няма да участвам. Ще кажа да се оправя с апелативния прокурор““ , продължи обвинител номер 1

„Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде“, каза още главният прокурор.

И категорично заяви, че въпреки всичко, което може да му коства случващото се в личен план, ще довърши мандата си.

Гешев разкри още, че е получил съобщение от прокурор, което гласяло: „Здравей, Иван.  Не знам дали знаеш, че Сарафов казал на еди кой си, че трябва да прекратя делото „Барселона Гейт“ до миналия петък

В края на пресконференцията Гешев поиска оставката на Сарафов и заяви, че ако до утре не си я подаде, ще внесе във ВСС искане за отстраняването му.

Снимка: БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви