Арена Бургас

Честта за дебютно домакинство в „Арена Бургас“ се падна на „Черноморец“, който на 18 май, четвъртък, от 19:00 ч. ще посрещне в новата зала „Рилски спортист“ в мач №3 от полуфиналната серия на НБЛ.

Преди двубоя ще се състои церемонията по рязане на лентата, която ще бъде водена от Весела Лечева и бургаския кмет Димитър Николов. Двамата заедно направиха и последната инспекция на строителството в края на март, когато стана ясно, че обектът в кв. „Изгрев“ най-сетне е получил Акт 15. През април беше издаден и Акт 16.

Самата серия между „Рилски“ и „Черноморец“ започва тази вечер, като първите два мача ще се проведат в Самоков.

Многофункционалната спортна зала в Бургас, построена изцяло със средства от държавния бюджет, дочака своето откриване с близо 5-годишно закъснение и почти двойно нараснала цена.

Мултимилионната инвестиция в „Арена Бургас“ започна с първа копка на 14 декември 2014 г., когато планираната стойност на залата беше 38,4 млн. лв. със срок за изпълнение до края на 2018 г. След неколкократни отлагания на завършването и отпускане на нови и нови суми през бюджета на спортното министерство (ММС) от правителствата на ГЕРБ, размерът на държавния разход достигна 63,8 млн. лв.

В началото на 2022 г., когато ресорен министър беше Радостин Василев (ИТН), беше направен опит за допълнително финансиране с още 15 млн. лв. за довършителни работи, но това перо беше блокирано при встъпване в длъжност на служебното правителство миналия юли. Въпреки това крайната цена е с 25,4 млн. лв. над прогнозната, а срокът за изпълнение закръгли 100 месеца при планирани 48.

Заявка за домакинства в „Арена Бургас“ вече даде шампионът на България по волейбол „Нефтохимик“. Отборът ще играе в новото съоръжение мачовете си от квалификациите на Шампионската лига, както и евентуално тези от груповата фаза.

1 КОМЕНТАР

  1. Зала добре,но къде остана бургаският футбол който си е традиция в цяла България -кажете господа общинари и политици

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви