СГП: Не коментирайте
СГП: Не коментирайте

Наблюдаващите прокурори по производството за предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Не са допуснали на местопроизшествието и лица, които нямат право да бъдат там. Това се казва в съобщение на Софийска градска прокуратура, в чиято компетенция е случая.

„Във връзка с разнопосочните изказвания в публичното пространство по отношение на разследването по досъдебно производство, водено за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация.

Ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори. Те са определени на принципа на случайния подбор. И са в съответствие с чл. 9, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие със закона. Това съобщават още от Софийска градска прокуратура.

Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване.

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г., заявяват още от Софийска градска прокуратура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви