Росица Велкова: Ръст на данъчните приходи през 2023 г.
Росица Велкова: Ръст на данъчните приходи през 2023 г.

Данъчните приходи в държавата нарастват, отчете пред депутатите служебният финансов министър Росица Велкова.

Размерът на приходите за първите 4 месеца на 2023 г. е близо 20 милиарда лева. В сравнение със същия период на миналата година, те нарастват с 2 милиарда. Това е увеличение от 11,5 на сто.

Приходите от ДДС за същия период са в размер на близо 5 милиарда, а от акцизи – 2 милиарда. От социално и здравноосигурителни вноски те са 4,8 милиарда лева.

Велкова отчете, че дефицитът от началото на 2023 г. до 30 април е малко над 1 милиард. Той е натрупан заради увеличението на разходите през различни периоди на миналата година.

Министърът предупреди, че ако до 10 юни не бъде приет държавният бюджет за тази година, страната ни ще трябва да следва нулево салдо

„Продължителният закон, така както е приет, той действа до 10 юни. Ако до 10 юни няма приет закон за бюджета за съответната година или не бъде удължен с определен срок още удължителният закон, защото това са двете опции, това означава, че от 11 юни ние трябва да следваме нулево салдо, което означава, че трябва да се задържи рязко финансирането на системите и да се финансират по приоритети, за да може в следващите месеци да се постигне нулево салдо“.

Велкова беше изслушана по искане на парламентарната група на БСП.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви