Мнението „колкото по-младо, толкова по-добре“ в този деликатен въпрос, оказва се, вече не е актуално. Максималната яркост на усещанията идва само с годините, казват учените.

Преди няколко години всички проучвания се свеждаха до факта, че разцветът на женската сексуалност започва след около 27 години, а жените достигат своя връх в диапазона от 30 до 35.

Твърди се, че на тази възраст те започват да приемат инициативност в интимните отношения, стават по-освободени и склонни към експерименти в леглото и по-лесно да сменят партньорите си.

Но, съдейки по последните данни, вече говорим за по-късна възраст – от 40 до 50.

Специалистите подозират, че това се дължи на започналото намаляване на репродуктивната способност на жената.

Тъй като възможността за забременяване намалява, тя инстинктивно започва да си позволява да бъде още по-освободена, престава да се смущава от собствените си сексуални желания.

„Зрелите жени обикновено са по-освободени. Те не се страхуват да започнат сексуални експерименти и се интересуват повече от това как да разнообразят самия секс. На 40-50 години жената си позволява да бъде по-смела, отколкото в младостта си. Тя вече не се опитва да угоди на всички и знае какво иска от живота “, казва сексологът Трейси Кокс в интервю за The Daily Mail.

Като потвърждение на думите си тя дава за пример няколко жени, които споделят лични истории с нея. Голяма част от тях признават, че са изпитали първия си оргазъм едва след четиридесет години.

Експертът казва още, че сексуалният живот на всяка жена, в зависимост от възрастта, се разделя на три периода.

Първият, който продължава от 18 до 25 години, тя нарича „изпитание“. Факт е, че той обикновено е обвит в различни страхове (например, нежелана бременност), когато само малцина знаят какво наистина харесват и какво да направят, за да постигнат максимално удоволствие.

„Желанието да загубиш девствеността си обикновено е свързано със социален натиск или е отстъпка към партньор, който настоява за интимност. От една страна – интерес, но от друга див страх. Физическото привличане през този период често практически липсва “, обяснява психологът.

Вторият период е от 30 до 40 години. На тази възраст жената постепенно процъфтява, често се решава на различни експерименти и се научава да се забавлява.

„Някои започват да се привличат от това, което преди е изглеждало неприемливо – например, секс в кухнята, използване на играчки“, казва Трейси.

Психолозите смятат, че такъв ентусиазъм все пак може да се дължи на факта, че на тази възраст много жени вече имат деца. Приблизително шест месеца след раждането тялото се възстановява, хормоналната система започва да функционира по различен начин.

Третият период започва след около 55 години. Сексът става второстепенен, духът на авантюризъм преминава, но майчинският инстинкт отново се изостря.

Децата вече са пораснали, така че жената стоварва майчина нежност върху съпруга си. Една трета от жените на тази възраст, според експерта, признават, че физиологичните усещания изобщо не губят яркостта си, но психиката се проваля. Дамите вече не са сигурни в своята привлекателност.

„В този период идва кулминацията. Стартира активен процес на стареене, който мигновено се отразява на външния вид и принуждава жената да придобива комплекси”, сигурна е д-р Кокс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви