Нов проект, с надежда за истинска политическа промяна, стана реалност в Бургас.

„Спаси Бургас“ е идеята на група общественици от морския град, които са решени да отворят нова страница на промяната в обществото.

Главни идеолози са бившият общински съветник Радослав Петков – управител на компания за автомобили, химик и еколог по образование. Млада, ерудирана и изключително обществено ангажирана личност, както  и един от най-големите благодетели и дарители в града -инженер Иван Кузманов.

Радослав Петков е и председател на движението, на което мнозина бургазлии залагат своето доверие.

За Радослав Петков, като политически активна фигура, се знае, че е един от  защитниците на гражданския интерес, противник на продажбите на общинска собственост и неконтролируемите харчове на държавни средства. Докато беше в местния парламент не веднъж е влизал в остри спорове с различни общински съветници точно по тези проблеми.

Инженер Иван Кузманов е сред най-големите благодетели и дарители в Бургас в сянка. Той е проспериращ бизнесмен, който е родолюбец и голяма част от приходите му от бизнеса отиват за дарения на училища, строителство на паметници и други обществени каузи в града.

Сред учредителния съвет са популярни имена, като д-р Продан Проданов, треньорът по плуване Тодор Костов, предприемачът Димитър Бодуров и Йорданска Лазаринова, която е и главен секретар на новосъздадената формация.

Приемната на организацията се намира в бургаския комплекс Славейков в блок 7 до вход А / срещу ОЗК Арена/  Тя ще бъде отворена за гражданите всяка последна сряда от месеца от 18 часа, когато можете да отнесете своите проблеми и да потърсите заедно с представители на „Спаси Бургас“ на тяхното решение.

Председателят на „Спаси Бургас“ Радослав Петков заяви пред наш репортер:

Цялата държава има нужда от спасение. Получава се безвремие, в което има деградация, а борбата за оцеляване е спасяване в чужбина. Държавата ни е на изчезване. Аз съм напълно наясно с проблемите на хората, както и факта, че са изморени, обезверени и трудно залагат на новото. Но поемам риска в тяхно име и името на спасението на обществото, защото винаги трябва някой да е първи.

Аз съм убеден, че ще спечелим доверието на гражданите с дела и действия – не с празни приказки и общения. Вихрещият се политически популизъм ни е чужда. От него полза няма, защото рано или късно истината винаги побеждава, а лъжците се опозоряват не само пред себе си и близките си, но и пред цялата общественост“.  

Радослав Петков обясни, че в бъдеще движението „Спаси Бургас“ може да влезе в диалог със „Спаси София“, но подчерта изрично:

„Всичко зависи от езика на добрите намерения. Но, ние сме си ние.“

Иван Кузманов

Като учредител и един от идеолозите Инж. Иван Кузманов добави, че в държавата трябва да се помага. Пред наш журналист, той заяви:

 „Честните и успелите се дръпнаха настрани, разчитаме на тях. Навсякъде ще се обръщаме добронамерено и ще търсим подкрепа. Ще участваме вероятно в местните избори поне за общински съветници“, каза той по повод факта, че в последните месеци това е може би четвъртото гражданско сдружение, което се обявява в Бургас. Ще бъдем само помагащи и ще търсим решения за проблемите, защото заобикаляме ли ги, те ни настигат“. 

Първата инициатива, с която искат да обявят учредяването на „Спаси Бургас“ е ударила на камък. Желанието на групата е с техни средства да почистят и пригодят за ползване стадион „Черноморец“ и целия спортен комплекс, но нямало кой да отключи.

Стадионът в момента е частна собственост, а делата които се водят са на финалната права, но не в полза на гражданството.

След месец предстои официална пресконференция, на която представителите на новата формация ще обявят официално своите приоритети и стратегии, както и ще дадат подробни обяснения за всичко свързано с тяхната организация.

Янчо Николов BurgasNews

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви