Благодетелите
Дарители от Несебър помогнаха с консумативи на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. Инициативата е на младите хора в неправителствената организация „Напред Несебър“.
Дарението вече е предоставено на отделението и ще обезпечи безпроблемната му работа с кръводарители в следващите няколко месеца. То съдържа медицински и други консумативи, които лекарите, сестрите и лаборантите използват в ежедневието. „Всички се нуждаем от този кръвен център, независимо дали живеем в Несебър или Бургас.
Той е на всички ни. Кръв и кръвни продукти се осигуряват за всички жители на региона, за туристи, а и за хора от други населени места. Не всеки може да бъде кръводарител, но има и други начини да помогнеш“, обясниха дарителите.
Сред тях бе и председателят на сдружението Иван Дашев. Д-р Людмила Желязкова, началник на отделението, го запозна с процеса на работа и предизвикателствата. Тя обясни, че броят на кръводарителите е постоянен, даже се увеличава в последните години, особено сред младите хора.
Отделението вече поддържа на място в Бургас голям резерв от кръв и кръвни продукти, тъй като консумацията също се увеличава в пъти, има и непредвидими спешни случаи.
Създадена е добра логистика за набавяне на количества от други градове при нужда. Но собствена лаборатория за преработка и собствен кръвен център би улеснил работата на медиците, защото болниците, които се снабдяват с кръв от УМБАЛ Бургас, вече са 11.
„Благодаря ви много за този прекрасен жест на дарение. Това означава много за нас. Въпреки икономичното използване, винаги имаме нужда от консумативи“, каза д-р Желязкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви