Мария Габриел пак се среща с БСП, ДПС, ИТН
Мария Габриел пак се среща с БСП, ДПС, ИТН

Представила ли е кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел невярна информация относно образованието си преди да стане евродепутат? Този въпрос беше повдигнат от главния редактор на разследващата медия BIRD.BG Атанас Чобанов и от гражданско сдружение БОЕЦ.

Във видео, в което преди 13 години Габриел (тогава още с фамилия Неделчева) представя визитката си като кандидат за евродепутат от ГЕРБ, тя казва: „По образование съм доктор на политическите науки. И в момента работя като научен изследовател в Института по политически науки – Бордо, Франция. Както и в Института по европейски науки в Брюксел“.

Само че в официалната ѝ визитка, която може да бъде открита на сайта на Европейската комисия, никъде не се споменава, че настоящият еврокомисар по иновациите, науката и културата има докторска степен. Във визитката ѝ, разпространена от ГЕРБ след номинацията ѝ за премиер, също липсва такава информация.

В официалното CV на Габриел на сайта на ЕК се посочва, че тя има сертификат по политически науки от Института по политически науки в Бордо (2001-2002 г.). Както и магистърска степен по специалност „Сравнителна политика и международни отношения“ в Академия по политически науки, Бордо.

В периода 2004-2007 г. Мария Габриел е временен преподавател и научен сътрудник в Института по политически науки в Бордо.

А от 2004 до 2008 г. – асистент научен изследовател там. След това започва кариерата ѝ в ЕП като зам.-председател на ЕНП-Жени, преди да се издигне до еврокомисар.

Визитката на Габриел, разпратена до медиите от ГЕРБ, гласи, че през 1997 г. тя завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Къде е докторската ѝ степен? Този въпрос Атанас Чобанов от BIRD.BG изпраща до Института в Бордо и, по думите му, получава отговор от Доминик Дарбон – професор по политически науки във френското висше учебно заведение. Отговорът му гласи: „Тя има следдипломна квалификация по политически науки от Университета в Бордо 4, но не и магистърска степен от Института по политически науки. Тя няма докторска степен по политически науки от нашия университет или от нашия Институт за политически науки в Бордо“.

Тя наистина е била временен преподавател и научен сътрудник, пише проф. Дарбон – „макар и за малко по-кратък период от време, отколкото е посочено“.

Но не е била преподавател в докторантското училище по политически науки, тъй като това училище не дава курсове, обяснява професорът.

През 2009 г. Мария Габриел става член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ. Три години по-късно вече е вицепрезидент на ЕНП-Жени, а от 2019 г. насам е и вицепрезидент на Европейската народна партия. През 2017 г. Габриел за първи път стана член на Европейската комисия, като получи ресор иновации, наука и култура.

fakti.bg

3 КОМЕНТАРИ

  1. Както представи и своята приятелка Славена Шейтанова в сайта на Флагман, като завършила журналистика и пиар в БСУ и много успешна в политиката. А оная една проста кифла- не знае бъкел, с един милион изпити за вземане, вземаше си изпитите едва , едва с тройки и влачеше 100 ликвидации. Набута я в сливенската община, като съветник -фигурант само да вдига ръчонка. Черната Славена ходеше с един рецидивист, лежал в затвора за рекети и всякакви престъпления и ревеше за него, като маносана. Ей, това е Мария Габриел и нейната представа за нови лица в политиката

  2. Не я съди така строго. ФАЛШИВИ докторски степени, ГЕРБ зависимости, не можене да се искаже без да чете и тн……ТА НАЛИ ВСИЧКИ СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ. Залагането на примамки за Гешев са приказки за наивници . Тодор Живков поне имаше доблеста да се изправи на триб уната , Сега играем на .МАРИО НЕТКИ И КУКЛОВОДИ.

  3. Невъзможно. На българина е невъзможно да се обясни ,че го ЛЪЖАТ ПОСТОЯННО.Така,че не се и опитвайте.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви