Първа копка на медицински център беше направена днес в Созопол. Новата придобивка в античния град ще бъде в кв. Мисаря. Община Созопол подписа договор с „Медицински център д-р Маджуров“ за учредяване възмездно право на строеж в имота.

На церемонията днес присъстваха областният управител Мария Нейкова, кметът Тихомир Янакиев, д-р Александър Маджуров, главният архитект на община Созопол Радост Георгиева, председателят на общинския съвет Георги Пинелов, общински съветници, представители на фирмата – строител „Билдникс“ ЕООД, медии.

Кметът Тихомир Янакиев обясни колко е важна новата придобивка за жителите на Созопол и за гостите на града. Той сподели, че се вълнува, защото този медицински център е дълго чакан.

Кметът каза още, че се надява проектът да бъде изпълнен в срок и да е качествен. Реалното строителство ще започне на 1 октомври, а срокът за изпълнение е 12 месеца.

Забавянето е заради старта на забраната на строителството от 15 май, а да се направи първата копка днес е било необходимо заради наложаши промени в проекта, за които е необходимо време да се изготвят. Става въпрос не за промени по сградата, а за вътрешното разпределение на стаите предвид спецификата на медицинския център.

Областният управител Мария Нейкова обеща подкрепа от страна на държавата и правителството за проекта.

Тя уточни, че една от хеликоптерните площадки за спешна медицинска помощ по въздуха в региона ще бъде върху новия медицински център.

Д-р Александър Маджуров обясни, че дълго се е колебал дали да се захване с този проект, защото целия сектор изпитва големи проблеми с назначаването на кадри. Той помоли държавата да направи необходимото повече медици да остават и да работят тук.

През лятото в Созопол се събират 100 хил. души и да помогнем дори само на един от тях, за нас ще  означава, че си е струвало, каза д-р Маджуров.

Първата копка беше направена от кмета Тихомир Янакиев и д-р Александър Маджуров, а областният управител Мария Нейкова счупи традиционната бутилка шампанско в кофата на трактора, за да върви строителството гладко.

Проектът предвижда изграждане на четириетажна сграда с прилежащ паркинг върху ПИ с идентификатор 67800.503.539 и ще помещава кабинети за общопрактикуващи лекари и образна диагностика, педиатричен, кардиологичен, ортопедичен, гинекологичен и други кабинети, зала за провеждане на хемодиализа, както и стационар за наблюдение и лечение до 24 часа.

Обектът е включен в „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти– Общинска собственост за 2023″ и има за цел да осигури по-добри условия за целогодишно медицинско обслужване на населението.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви