Опитите на Аржентина да предпази националната си валута от тотален срив оставя централната банка на страната изпразнена.

Южноамериканската държава вече е похарчила всичките си ликвидни международни резерви, плюс още около 1 милиард долара. Това се случва на фона на историческа суша и предстояща рецесия.

Без лесни за харчене пари под ръка се въртят въпроси за това колко още правителството може да продължи да защитава песото от тотален колапс.

Рискът е девалвация на валутата, която може да раздуха 104% инфлация и да изостри високите нива на социални вълнения преди президентските избори през октомври.

„По-малко резерви водят до по-голям натиск върху обменния курс, което от своя страна води до по-голям натиск върху инфлацията“, каза Фернандо Лосада, управляващ директор в Oppenheimer & Co. „Не виждам възможен сценарий, при който инфлацията да падне под трицифрено ниво тази година“, обясни

Аржентина се бори да изгради и поддържа международни резерви на здравословни нива в продължение на десетилетия, използвайки купища пари, за да се бори с нарастващите цени и да жонглира със задълженията по задгранични облигации.

Сега нацията технически разполага с по-малко от 34 милиарда долара общи чуждестранни резерви, но по-голямата част е заключена в по-малко ликвидни активи – като злато, кредитни суап линии с Китай и Bank of International Settlements и доларите, които аржентинците имат в спестовните си сметки.

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви