Най-голямата звезда
Най-голямата звезда

Във Вселената има милиарди, трилиони звезди. За да го поставим в перспектива: във Вселената има около 200 секстилиона (1021) звезди. В рамките на този огромен брой има звезди с всякакви форми и размери. И, все пак, кои са „най“?

Това включва най-малката звезда, записана някога EBLM J0555-57Ab, която е приблизително с размера на Сатурн. Но какво да кажем за най-голямата звезда във Вселената? Ето какво трябва да знаете за най-голямата звезда във Вселената и как тя се сравнява със Слънцето.

Най-голямата известна звезда във Вселената е UY Scuti.

Приблизителният й радиус е 1,188 милиарда километра. Ако UY Scuti беше центърът на нашата слънчева система, нейната фотосфера или външната обвивка, щеше да достигне точно до орбитата на Юпитер.

Това е червен хипергигант, което означава, че има огромна маса и светимост. Тези видове звезди обаче са по-трудни за намиране поради краткия им живот. За разлика от други звезди, които съществуват милиарди години, хипергигантите съществуват много по-кратко. Звездата е наречена още „BD-12 5055.“

UY Scuti може да се намери близо до центъра на Млечния път, на около 9500 светлинни години от Земята. Тя е част от съзвездието Скутум. Слънцето може да е центърът на нашата слънчева система, но не е най-голямата звезда във Вселената. Слънцето има среден радиус от около 696 000 километра или 432 450 мили. В сравнение с UY Scuti, радиусът на Слънцето е 1700 пъти по-малък. Около 5 милиарда слънца могат да се поберат в UY Scuti.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Каква мега глупост, кой ви излъга, че това е най-голямата звезда във вселената и тя ще е точно в нашата галактика като има поне още 500 милиарда галактики

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви