Мария Антоанета никога не е казвала това
Мария Антоанета никога не е казвала това

Бързият отговор на този въпрос е просто „не“. Мария Антоанета, последната дореволюционна кралица на Франция, не казва „Нека ядат пасти“. Твърдението е, че го казва, когато разбира, че парижани са толкова бедни, че не могат да си позволят хляб. По-добрият въпрос може би е: Защо мислим, че тя го е казала?

Като предистория, цитатът е леко преувеличен в превода си от френски. Първоначално се твърди, че Мария Антоанета е казала: „Qu’ils mangent de la brioche“. Или „Оставете ги да ядат бриош“. Макар че този подсладен хляб е по-скъп от обикновената багета, това не е точно торта с глазура и много пластове. Нея може би сте си представяли, че кралицата е имала предвид. Въпреки това, този хиперболичен превод не променя смисъла, поне от пропагандна гледна точка. И все още предполага, че френската кралица е била арогантна и не е била в контакт с работническата класа. С безчувствени аристократи като нея начело, нещата никога няма да се подобрят за обикновения френски гражданин. Затова: Vive la révolution!

Но цитатът с „brioche“ също е проблематичен, защото няма надеждни доказателства, че кралицата някога го е казвала.

„Мария Антоанета никога не е изричала тези думи или каквото и да било друго в този смисъл“.

Това казва Дениз Майор-Барън, професор в Университета в Клермонт в Калифорния. Негово изследване анализира съвременните схващания за характера на Мария Антоанета.

Революцията през 1789 г., завършва много зле за Мария Антоанета и нейния съпруг Луи XVI. След това през следващия век страната преминава между периоди на монархия и република. Като всяка страна се бори с пропагандна война в допълнение към въоръжени схватки. По време на една от тези по-късни революции, много след екзекуцията на Мария Антоанета, за първи път се появява грешното цитиране.

„Не е станало погрешното приписване на тези думи на Мария Антоанета през 18 век, а по време на Третата френска република, започнала през 1870 г., когато се провежда програма за възстановяване на историческото минало“, казва Майор-Барон пред Live Science.

През 1870-те републиканците, които успешно детронират Наполеон III, след като той окончателно губи войната срещу Прусия, надграждат дълго време кампания за подкопаване на наследството и репутацията на Мария Антоанета.

„Организаторите на Френската революция унищожават френската монархия, като непрекъснато атакуват и в крайна сметка унищожават най-важните й символи: краля и кралицата на Франция“, казва Майор-Барон. „Поради тази причина клишетата от типа“ Нека ядат пасти“ продължават да се повтарят.“

Това вековно усилие да опетни Мария Антоанета не е само за да се подсили републиканската кауза. То е оцветено и със сексизъм.

Не може репутацията на кралицата изглежда е по-голяма от тази на съпруга й, който всъщност е кралят на Франция.

„Френската революция се опита да изключи жените от политическата власт“, казва Робърт Гилдеа, професор по съвременна история в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Докато жените далеч не са били свободни, когато Луи XVI е на трона, теоретично е било възможно съпругите и любовниците на кралете или други важни служители да държат властта – макар и неофициално. Революционерите обаче се опитват да обезправят жените от властови позиции.

Мария Антоанета не е единствената жена, която губи главата си по време на първия преход на Франция към република. „Олимпе дьо Гуж, която написа„ Декларацията за правата на жената и на гражданката “, също била гилотинирана“, казва Гилдеа пред Live Science.

В документи на Френската революция, Мария Антоанета е обвинена, че притежава твърде много власт над съпруга си, обяснява Гилдеа. В светлината на това е лесно да се види как пропагандистите са били мотивирани да участват в убийството на Мария Антоанета и слухът около нейното име със сигурност процъфтява по времето на първата революция, докато тя все още е жива. „Тя е обвинена, че има мъже и жени любовници и дори в кръвосмесителни връзки със сина си“, казва Гилдеа.

Всъщност цитатът „brioche“ дори не е оригинален и неговата история на използване е била срещу други благородни жени.

Философът и писател Жан-Жак Русо, чиято работа по-късно е повлияла на революцията, може да е първият човек, който е написал фразата през 1767 г. като той приписва този израз на един от измислените си герои, принадлежащи към френската аристокрация от 18-ти век „, казва Майор-Барон.

В случая на Мария Антоанета обаче, клеветниците на кралицата може да са били мотивирани от нещо повече от чист сексизъм – тя също е представлявала съвсем реална заплаха за републиканците.

Мария Антоанета е родена в мощното хабсбургско австрийско кралско семейство, преди да се омъжи за Луи. Когато въоръжените въстания срещу френската корона започват да набират пара, тя пише на братята си у дома, за да се опита да ги накара да нахлуят във Франция и да спасят монархията. „Когато тези сили нахлуват във Франция, на Мария Антоанета се гледа като на предателка“, казва Гилдеа.

В крайна сметка Хабсбургите не успяват да спрат революцията, Мария Антоанета е обезглавена и победителите са оставени да пишат историята. На всички ни е ясно докъде са я докарали.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви