Кметът на Чикаго: Стига мигранти
Кметът на Чикаго: Стига мигранти

Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут вчера обяви извънредно положение. То е в отговор на хилядите мигранти, които са се установили в града, често при тежки условия на живот. Те идват от южната граница на САЩ, за да търсят убежище, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заповедта беляза най-мрачната прогноза на отиващата си администрация за това как ще се справят най-уязвимите новопристигнали в Чикаго. В момента градът се подготвя за предстоящия край на финансовата помощ за тях.

Това се случи девет месеца, след като губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, започна да насочва скорошни бежанци от Централна и Южна Америка към Чикаго. Аргументът е, че либералните „градове-убежища“ трябва с готовност да поемат по-голяма част от тежестта от граничната криза.

Оттогава в града са пристигнали повече от 8000 такива мигранти. Това вчера Лайтфут нарече „политически трик“ от страна на Абът. Последният същевременно призна, че автобусите няма да спрат.

„Достигнахме критична точка в реакцията си на нашата хуманитарна криза, произведена предимно от него за цинични политически цели“. Това каза Лайтфут на пресконференция, като отбеляза, че още 48 семейства са били „изпратени“ от Тексас този следобед.

Подписана по-малко от седмица преди Лайтфут да напусне поста си, декларацията за извънредно положение освобождава администрацията на кмета да разполага с извънредни средства и да поиска помощта на Националната гвардия на Илинойс, въпреки че Лайтфут уточни, че последното средство не е необходимо – засега.

Но тъй като федералните гранични ограничения от времето на пандемията изтичат тази седмица, най-лошото вероятно тепърва предстои. Тази мярка, известна като „Разпоредба 42“, позволи незабавното експулсиране на търсещите убежище на границата между САЩ и Мексико, за да се ограничи евентуалното разпространение на болести, и нейният край може да означава нова ера на рекордна миграция в рамките на няколко дни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви