Големите митове за камерите за скорост
Големите митове за камерите за скорост

Без съмнение получаването на фиш от камера за скорост, била тя стационарна, мобилна или някаква друга, е една от най-големите грижи за съвременните шофьори. Затова и в интернет е пълно със съвети за избягване на подобни неприятности. Честно казано, освен, че са незаконни, те не са и ефективни. Експерти посочиха някои от най-фрапиращите „предложения“ и обясниха защо те не работят. Съответно, няма никакъв смисъл да бъдат използвани, колкото и някой да се опитва да ви убеди в обратното.

Спрей, фолио и CD
Пръскането на регистрационната табела с лак за коса или със „специален“ спрей, продаван в интернет, не помага. Същото се отнася и за поставянето на CD (компакт-диск), който трябва заслепи камерата, както и за покриването на номера с прозрачно фолио. Новите радари са достатъчно ефективни, за да противодействат на всичко това.

Изкрявяване на номера
Някои „специалисти“ твърдят, че изкривяването на номера ще попречи на радара да го разчете, тъй като част от символите няма да се виждат ясно. Тук има няколко неща, с които шофьорът трябва да е наясно. Първо, движението с увреден номер може да привлече вниманието на полицията и да донесе глоба. И второ, системата лесно може да открие нарушител на правилника и само по част от номера на автомобила му.

Високата скорост не позволява заснемане
Новите радари, използвани от полицията навсякъде в Европа, отчитат до 300 км/ч (а в някои държи и повече), така че опитът за преминаване покрай устройството с висока скорост е нищо друго освен безразсъдно и глупаво. Повечето коли по пътищата няма как да развият подобни скорости, а дори и да могат, шофьорите им не са пилоти от Формула 1.

Още от големите митове

Радарите не работят през нощта
Вероятно при някой от радарите на пътя може да имате голям късмет и да преминете в тъмното със скорост над разрешената, без да видите как светкавицата осветява автомобила ви. Като цяло обаче това е малко вероятно, защото устройствата за заснемане работят 24 часа в денонощието. И за тях няма значение дали вали сняг или дъжд.

Цивилен автомобил не може да те снима, ако се движи
Не само, че може, но всъщност го прави. Бъдете внимателни за съмнителни автомобили, които се движат със скоронсто, по-ниска от разрешената на съответната отсечка на пътя. Радарът, инсталиран в автомобила на органите на реда, ще направи необходимите изчисления, за да открие дали спазвате ограниченията.

Антирадарни устройства
В действителност това е единственият начин, за да се отървете от радарите, когато налетите на някой от тях. На пазара има различни устройства, които помагат да избягване на засичане, но не всички са достатъчно ефективни, за да блокират сигнала. Тези, които наистина вършат работа, са доста скъпи, а използването им се наказва с глоба и взимане на точки. Затова и по-добрият вариант е спазване на ограниченията на пътя.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Най добрият вариант както казва колегата е да се спазват ограниченията но има и Сайт-безплатен WAZE..който ако не друго показва на дисплея или ти казва говоримо че има камера или полиция на пътя от дясно или от ляво..както и къде има дупка на пътя и спряла кола..

  2. Като плащат всеки месец такса спокойствие на началника на КАТ в твоята област, той им е фактически служител. Преди да напишат глобата, задават тестов статус на камерата и всички записи се считат за тестови и невалидни за глоби. Сега ще се включат „чиновниците“ да ми обясняват, че не е това процедурата и няма как да стане, че не минава през началниците, а има централна компонента… За 2000 лв. на месец си недосегаем на пътя, затова има трафиканти, които не са хванати, висока битова престъпност, заплахи за националната ни сигурност, които в последствие се реализират като терористични актове… И не са ни виновни ГЕРБ! Питайте Рашков колко рушвети взима и как прави гадости на съседи, използвайки институциите като параван…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви