Сарафов: Не нося вина за чужд грях
Сарафов: Не нося вина за чужд грях

„Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен. Там тя е нагазила дълбоко. И да се върне в естествената си среда. А тя е: защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия.“ Това посочва директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси. Провокиран е от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ.

„Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове. И в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано. Именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“, заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал „желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление. С него да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата“.

По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор „даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации“.

„Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения. И да избегне дискусията и политизирането на този въпрос. Това е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си. Но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен. За нея аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност“, посочва Сарафов.

Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров „по разпореждане на г-н Гешев“.

„Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза. Но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието. Там той се запозна на място с обстоятелствата около взрива. Не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед. След това си тръгна с г-н Тодоров“, допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви