Радев връчва мандата на 15 май
Радев връчва мандата на 15 май

На 15 май президентът ще връчи на ГЕРБ-СДС  мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Това каза държавният глава, след като поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин. Ритуалът беше по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

„Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори без да са изпълнили част от ангажиментите към своите избиратели, а партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната. А изглежда, че искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно към хората и държавата. Затова ще връча първия проучвателен мандат на 15 май, следващия понеделник. И много разчитам това време да се използва по най-добрия начин“, заяви Радев.

Президентът призова политическите сили да не използват местните избори като повод за свикване на извънредни парламентарни избори:

„Ако наистина действията на партиите и техните сметки са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича определено на неуспех и работата на парламента, и работата за съставянето на правителство, изтъкна той. Според мен не трябва тези неща да се свързват да се свързват, когато става въпрос за съставяне на правителство, политическа отговорност и приемане на важни закони“.

Малко след съобщението на президента от ГЕРБ съобщиха, че ръководството на партията ще даде брифинг днес от 12 часа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви