Безсмъртният полк бе забранен, пно премина през София
Безсмъртният полк бе забранен, пно премина през София

Столична община забрани провеждането на шествието „Безсмъртен полк“ със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Но той въпреки забраната се състоя.

За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат. А полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието, информират от Столична община.

Общината не съгласува провеждането на шествието. Въпреки отказа, организаторите и участниците се събраха на сборния пункт на пл. „Св. Ал. Невски“ да проведат планираното мероприятие. Участниците в мероприятието заявиха, че ще използват руски и съветски знамена. Те в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна. Това си позволява да изкаже като свое мнение БТА.

Въпреки това множеството от граждани, събрали се около Паметника на Незнайния воин, поеха към Паметника на Съветската армия на традиционното вече шествие.

В района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие се събраха граждани с противостоящи искания. Младежите, противници на монумента, издигнаха транспарант с надписи „Искаме български паметник“. Те запяха  „Шуми Марица“, когато шествието „Безсмъртен полк“ пристигна в района на монумента. Униформените разделят двете групи граждани, за да няма сблъсъци.

БТА не информира противниците на шествието имат ли разрешение за събиране от Столична община.

Рисунка на паметник с българското знаме е залепена върху прясно възстановената плоча с надписа за признателните българи към съветската армия, която беше счупена преди месеци.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пък се присъедини към забраненото вече шествие на Безсмъртния полк в София, което беше излъчвано от страницата на посолството във Фейсбук.

Забраната на Безсмъртния полк бе поискана вчера от общински съветници от ДБ, но от общината не предприеха такава стъпка, като единствено посочиха, че проявата не е съгласувана. Около началния час на шествието стана ясно, че все пак общината забранява проявата.

В първите редици на шествието „Безсмъртния полк“ са и представители на БСП-София. А гражданите носят портрети на свои близки, участници във Втората световна война и в антифашистката борба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви