Мислете на глас - като голфърите
Мислете на глас - като голфърите

Често ли по време на изпълнение на задачи започвате да коментирате на глас случващото се? Това помага ли ви да се концентрирате и успокоите? Оказва се, че когато се сблъскваме със сложни задачи или се занимаваме със спорт, мисленето на глас може да ни помогне да се справим със стреса. И по-добре да се фокусираме, над това което правим. Особено ярък пример за това са професионалните голфъри. Така че, спокойно си мислете на глас.

Обикновено при изследвания, свързани с „мисленето на глас“ учените молят участниците в експеримента да изговарят всичко, което им идва в главата по време на изпълнение на поставените задачи – чувствата си, емоциите си, идеите си. Това позволява да се наблюдават метакогнитивните процеси, протичащи в човека. Те отговарят за „опознаване на знанието“ и за „обмисляне на мисленето“.  Тоест, дейността, насочена към изследване на собствените мисловни процеси и тяхното регулиране.

Има различни видове подобни експерименти. Например, в едни от тях молят участниците да филтрират и да обмислят своите мисли, преди да ги кажат на глас. Има и друг вариант. При него хората трябва да казват всичко, което им идва в главата, без да опитват да анализират мислите си.

Психологът Вилхелм Вундт още през 1888 година е започнал да изследва мисленето на глас. Той е създал техника за самонаблюдение и самоанализ. По време на своите експерименти той е молил участниците внимателно да се вслушват в своя мисловен процес. И да изговарят с думи своя „поток на съзнанието“.

През 80-те години на миналия век учените Андерс Ериксон и Херберт Саймън са продължили изследването на мисленето на глас. На база на техните научни работи е бил разработен метода юзабилити-тестване (тестове за ползваемост). Той се използва от компании и разработчици да оценяват как всъщност клиентът/потребителят работи с техния продукт или приложение.

Така че: мислете на глас, ето защо

В свое ново изследване психологът Алекс Оливър е установил, че ако на спортисти им се предложи да изговарят емоциите и мислите си, техните метакогнитивни процеси се подобряват. Благодарение на това се повишава нивото на тяхната концентрация. Предишни експерименти са показали, че професионалните голфъри често мислят на глас в особено стресови моменти. Това им позволява по-добре да се справят с напрежението по време на състезанията.

В друго изследване учени отбелязват, че мисленето на глас се явява важен практически инструмент за рефлексия. То позволява на спортистите по-добре да анализират собствените си резултати. Тъй като те едновременно се дистанцират от ситуацията и гледат на нея отстрани. И в същото време все още активно действат на спортната площадка.

Има една модификация на тази техника, която се ползва с особена популярност. Тя се състои в това не само да се изговаря всичко каквото правите. Но и да се коментира все едно от името на трето лице. Тази техника позволява не само човек по-добре да се концентрира, но и да намали вътрешната тревога.

www.psychologytoday.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви