"Вагнер" остава в Бахмут

Основателят на руската частна военна компания „Вагнер“ се е отказал от заканата си да изтегли своите сили от Бахмут. През нощта е получил обещание, че ще му бъдат доставени всички въоръжения, необходими за превземането на опустошения град. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В петък Евгений Пригожин обяви, че неговите бойци ще се оттеглят от позициите си. Според него хората му са били лишени от боеприпаси. И в резултат на това са претърпели „безполезни и неоправдани“ загуби.

Пригожин, който неведнъж публично е изразявал личната си неприязън към руския министър на отбрана Сергей Шойгу и висшия команден състав на армията заради начина, по който водят войната в Украйна, заяви, че длъжностни лица в Москва, подтиквани от „дребнава ревност“, задържат важни доставки за хората му.

Въпреки това в днешния си пост в „Телеграм“ Пригожин заяви: „През нощта получихме бойна заповед. За първи път от цялото това време“.

„Обещано ни е да ни бъдат дадени толкова боеприпаси и оръжие, колкото са ни необходими, за да продължим да се сражаваме. На фланга ще бъде разположено всичко, което е необходимо, за да не бъдем отрязани от врага“, съобщи той.

Битката за Бахмут, разглеждана от Москва като отправна точка към други градове в украинския регион Донбас е най-интензивната във войната. В продължение на месеци тя отне живота на хиляди хора и от двете страни на конфликта, отбелязва Ройтерс.

През последните седмици украинските войски бяха изтласкани назад, но успяха все пак да се задържат в града.

Пригожин също така съобщи, че министерството на отбраната на Русия е назначило генерал Сергей Суровикин. Той ще работи заедно с „Вагнер“ в сраженията около Бахмут.

„Това е единственият човек с ранг на армейски генерал, който знае как да поведе бойните действия“, добави той.

Суровикин бе начело на руската военна кампания в Украйна в продължение на няколко месеца, преди общото оперативно командване да бъде поверено на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви