Стачката на холивудските писатели избухна тази седмица заради заплащането, но отказът на студиа като Netflix и Disney да изключат възможността изкуствен интелект да замени човешките писатели в бъдеще само разпали гнева и страха.

С бързо развиващата се способност да имитират човешки разговори, програмите с изкуствен интелект като ChatGPT напоследък плашат много индустрии.

Тази седмица Белият дом свика представители на големите технологични компании, за да обсъдят потенциалните рискове.

Като част от продължилите седмици преговори със студиата и стриймърите, които се провалиха в понеделник, Гилдията на американските писатели (WGA) поиска обвързващи споразумения за регулиране на използването на ИИ.

Според предложенията нищо, написано от ИИ, не може да се счита за „литературен“ или „изходен“ материал – термини от индустрията, които решават кой да получи авторските права – и сценариите, написани от членове на WGA, не могат да бъдат „използвани за обучение на ИИ“.

Но според WGA студията „отхвърлиха нашето предложение“ и се противопоставиха с предложение само да се срещат веднъж годишно, за да „обсъждат напредъка в технологиите“.

„Хубаво е да предложат да проведем среща за това как я използват срещу нас!“ – пошегува се членът на преговорния комитет на WGA Ерик Хайсерер, който е автор на хитовия филм на Netflix „Bird Box“.

„Изкуството не може да бъде създадено от машина. Губи се сърцето и душата на историята… Искам да кажа, че първата дума е „изкуствен“ – каза той пред АФП.

Въпреки че писателите вече знаят това, опасността е, че „трябва да гледаме как технологичните компании унищожават бизнеса в опит да разберат за себе си“, каза той.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви