Thinkstock/Getty Images
Thinkstock/Getty Images

Пиенето на много вода може да е вредно и да доведе до водна интосикация, причиняваща мозъчни проблеми, включително с фатален край, макар и в редки случаи.

Тялото се нуждае от вода, за да функционира правилно, но пиенето на твърде много течности за кратко време може да има сериозни последици за здравето.

Бъбреците могат да отделят само 0,8 до 1,0 литра вода на час, така че внезапният много голям прием на вода може да наруши електролитния баланс на тялото.

Защо пиенето на твърде много вода е опасно? Когато човек пие прекомерни количества вода, мозъчните му клетки започват да набъбват и налягането в черепа се повишава.

Това причинява първите симптоми на водна интоксикация, включително гадене и главоболие. Тежките случаи на водно отравяне могат да доведат до по-тежки симптоми.

Концентрацията на минерали в тялото намалява, водата навлиза в клетките чрез осмоза за възстановяване на водно-електролитния баланс и по този начин клетките набъбват. Отокът е особено опасен, когато се появи в мозъка. Повишеното вътрешно-черепно налягане може да причини увреждане на мозъка и дори смърт.

Затова е най-добре да пиете вода според собствения си начин на живот.

Според диетологът Нупур Кришнан, цитиран от турското издание En Son Haber, начинът на живот играе важна роля при вземането на решение колко вода трябва да консумира човек.

„Ако се движите малко и не губите много вода чрез потта, тогава се препоръчва да пиете не повече от 2-2,5 литра вода. В противен случай водата, която пиете, ще се натрупа в бъбреците и ще причини подуване.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви