Черноморец на полуфинал

Баскетболният „Черноморец“ се класира за полуфиналите в Националната баскетболна лига след драматична победа като гост на „Спартак“ Плевен със 75:69. Така „акулите“ спечелиха серията с 2-0.

Съперник на „Черноморец“ в следващия етап ще бъде победителят от двойката „Рилски спортист“ – „Академик“ Пловдив, които ще играят решителен трети мач в понеделник – 8 май.

„Миналата година ни победиха, но според мен тази година сме по-класният отбор“, каза треньорът на победителите Васил Евтимов. „Имаме по-голяма ротация. Виждате в такива мачове, които са през няколко дни, е голям плюс, че имаме повече хора от пейката. Играчите вече ме разбраха.

Казах им, че за 20 години като играч, само веднъж са ме гонили от тренировка – в университета. Дийн Смит ме изгони и на следващата тренировка имаше кръв на терена. Те разбраха защо го направих. Те, ако бяха готови за игра, нямаше да започнат с 0-15 в първия мач.

След втория шамар трябва да се събудим и да играем баскетбол. Днес спечелихме страшна битка. Ниско резултатен мач, за нас 75 точки са малко, но нашата цел бе те да не вкарат повече от 75 точки в тяхната зала… Искам да поздравя всички от моя отбор, играхме здрава защита.

Пазихме добре, с изключение на няколко малки ситуации. Върху тях ще работим и ще ги коригираме. Като цяло искам да отлича един играч – Симеон Лепичев. Неговото присъствие на терена беше плюс 20 с него на терена. Когато му казах – Мони, златен си, той ме попита защо.

Казах, че виждам, когато е на терена какво се случва. Той е 7/7 от стрелба и 2/3 от фаула. Нещото, което ни помогна да спечелим днес са наказателните удари – бяхме 81%. Всеки един детайл се броеше,“ завърши Евтимов.

Джордан Тъкър беше най-резултатен изобщо в мача с 23 точки, а Георги Боянов допринесе с 19 за победителите. Симеон Лепичев наниза 16, а Минус Туту вкара 8, но добави и 10 асистенции. Макол Мавиен беше над всички с 11-те си борби, а добави и 5 точки.

Бургазлии бяха по-фокусирани в началото и поведоха с 13:6 чрез Джордан Тъкър и Симеон Лепичев. Плевенчани обаче отвърнаха чрез Николай Стоянов, Ивко Ивков, Семаджи Хейнс-Джоунс и Мартин Маринов за 19:18 в своя полза.

Георги Боянов с два успешни наказателни удара фиксира 20:19 за „Черноморец“ в края на първата част. През втория период нервите се настаниха на терена, а ниската резултатност се запази. Все пак кош на Брайс Нзи даде нова преднина на гостите за 33:29. Божидар Аврамов с далечен снаряд направи 36:35 за „Спартак“, но Макол Моайен върна жеста за 37:36.

След паузата надлъгването продължи преди Георги Боянов да отбележи за аванс от 5 точки в полза на „акулите“ – 53:48. Седариан Рейнс все пак остави надежди на „Спартак“ след 50:53. В последната четвърт Мартин Маринов вдигна публиката в залата на крака за 56:55.

Мунис Туту и Джордан Тъкър отново дадоха лидерството на гостите за 64:61. От другата страна Цветомир Чернокожев не сгреши за 63:64, но „Черноморец“ реагира чрез Джордан Тъкър, Георги Боянов и Мунис Туту, за да си гарантира победата.

„Мачът бе изпълнен с напрежение. Публиката беше страхотна. Много технически грешки направихме, което остави двата отбора близо един до друг в резултата. Искам да кажа едно нещо – нашите фенове, които бяха малко, днес дойдоха от Бургас. Благодарни сме им, обичаме ги.

За нас, днес победихме, защото искаме да сме заедно поне още 3-4 седмици. Цялата идея е, че момчетата искат да побеждават, защото ни е хубаво да сме заедно, защото атмосферата е най-добрата, която аз съм имал като играч и останалите също. Ние не искаме сезонът да свършва.

Това бе причината да победим, разбира се и работата на треньорите“, каза капитанът на „акулите“ Георги Боянов, който днес, на Гергьовден, празнува имен ден.  

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви