ЕК натиска Кипър да мачка руснаците
ЕК натиска Кипър да мачка руснаците

ЕК иска от Кипър повече информация за замразяването на активи на физически и юридически лица от Русия и Беларус. Според нея, досегашната им стойност е много ниска. Това заяви европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в Никозия, където той е на посещение.

Прилагането на ограничителните мерки на ЕС срещу включените в санкционните списъци лица и компании от Русия и Беларус заради войната в Украйна. Това е една от основните теми на срещите на еврокомисаря Дидие Рейндерс с главния прокурор, правителството и парламента.

Много важно е да се засилят санкциите, подчерта той, и призова главния прокурор да разследва всяко тяхно нарушаване.

Защо при толкова много руски инвестиции в Кипър, активи само за малко над 100 млн. евро са замразени тука. Това попита Дидие Рейндерс. Еврокомисията е загрижена за възможността да се заобиколят санкциите чрез прехвърляне на активи на други лица или структури.

Той посочи необходимостта от затваряне на всички „вратички“ за възможно пране на пари през Кипър.

В двудневните си контакти в Никозия правосъдният еврокомисар ще обсъди докладите за състоянието на върховенството на закона в Кипър за миналата и за тази година с представители на институции и граждански организации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви