Днес – около 16 часa, се очаква да бъде пуснато движението в посока Сарафово по Северния обходен път на Бургас. 4,7-километровата отсечка ще се експлоатира с въведена временна организация на движението до приемането на обекта с Акт 16 и издаване на Разрешение за ползване. Целта е улесняване на пътуването за предстоящите три почивни дни около Гергьовден.

На 13 април – преди Великден, бе пуснато движението в посока София.

С изграждането на новото трасе трафикът на пътуващите от Западна и Северна България се изнася извън гр. Бургас, с което значително се повишава безопасността на движение и комфорта на пътуващите, като се намалява времето на пътуване. Пренасочването на транзитния трафик извън урбанизираната част на града ще намали и замърсяването в жилищните квартали.

Северният обходен път започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово – Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро, преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това се насочва към път I-6 Ветрен – Бургас и завършва при 493-ти км на първокласния път.

Отсечката е с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа се осъществява чрез 4 пътни възли. Договорът за строителство е за 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно и да следват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта – 70 км/ч.

Строителството на Северния обходен път на Бургас започна в началото на 2021 година. Дължината му е около 5 километра, като свързва изхода на магистрала „Тракия“ с основния път за Слънчев бряг и Варна. Според заложени в проекта параметри, дейностите по изграждането му трябваше да приключат в средата на 2022 година.

При първата копка беше обявено, че стойността на проекта е около 57 милиона лева – средства, осигурени от републиканския бюджет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви