Унгария прие съдебна реформа за 30 млрд.
Унгария прие съдебна реформа за 30 млрд.

Унгария прие законова поправка, целяща да заздрави независимостта на съдебната система. Поправката е по предложение на дясното правителство на премиера Виктор Орбан, предадоха ДПА и БТА.

Законът има за цел да разчисти пътя за освобождаване на средства от ЕС. Понастоящем Брюксел е спрял финансирането. От там обвиняват Унгария в корупция и нарушаване на принципите на правовата държава.

Централноевропейската държава е член на ЕС от 2004 година. Орбан дойде на власт през 2010 г. и управлението му бе белязано от преход към авторитаризъм, посочва ДПА.

Приетата поправка  цели освобождаването на финансиране в размер на 13,2 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС. Това ще стане чрез серия от мерки, насочени срещу корупцията и антидемократичните ценности.

Законът възстановява по-голямата част от правомощията на независимия Национален съдебен съвет, които той загуби в полза на подчинената на правителството Национална съдебна служба в резултат на предишни реформи.

Предвижда се също така да бъде възстановено правомощието на съдиите да се обръщат към Съда на Европейския съюз, когато имат съмнения за законосъобразността на съдебни решения, засягащи европейското право. Правителството на Орбан беше отнело това правомощие.

Понастоящем ЕС блокира средства за Унгария на стойност около 30 милиарда евро.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви