Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Господин Янакиев, току що подписахте договор за Медицински  център в Созопол, това е нещо дълго чакано. Къде ще бъде, какво ще представлява и какви специалисти ще има в него?

Аз съм изключително щастлив от подписването на този договор и най-вече, защото е със специалист – доктор Маджуров и неговата болница „Маджуров“. Сериозна клиника, като неговата, лекар, като него, са се ангажирали с този проект, което е голям успех за нас.

Това е истинска гаранция за качество на намеренията. Проектът ще бъде осъществен в квартал Месаря – новоизграждащ се квартал в Созопол. Това ще е тип медицински център, не болница, но ще бъде свръх модерен, оборудван с всичко медицински център. Може да има и пункт за хемодиализа, това ще бъде решено последствие.

Ще бъдат осигурени всички дейности, които касаят доболничната помощ. Ще разполага с Шокова зала, рентген, ехограф и всички видове диагностични апаратури. Ще има възможност да се диагностицират до час всички пациенти и при нужда да бъдат транспортирани до болницата в Бургас.

Това е преимущество, защото, връзвайки медицински център с болница на 30 км от Созопол, затваряме кръга за медицинската услуга, която ще се предлага за населението в Созопол и на нашите гости.

Вие знаете, че единственото здравно заведение до сега в града беше Спешният медицински център. Разполагаме с двама общопрактикуващи лекари, което е крайно недостатъчно за хората, при положение, че в града през лятото се събират 70 хиляди души с акваторията, която е около него.

Това е изключителна придобивка. Живущи и почиващи нека знаят, че не дай Боже, ако се наложи, ще получават качествена медицинска услуга.

Общината работи по доста проекти след преминаването на Ковид пандемията. Какво се случва с автоспирката в Черноморец? Виждаме, че е на краен етап, но кога ще бъде открита?

Искрено се надявам до края на май да стане. Знаете, че имаше забавяне на строителството по най-различни причини. Имаше технологични причини, както и метеорологични, заради които се беше забавило строителството. Но, така или иначе спирката е факт.

Има някои детайли, които трябва да се уточнят, защото искам всичко да е перфектно и утре да не чувам приказки.

Чисто технически неща се доизкусуряват, отстраняват се и когато съм убеден, че ще получим обекта така, както е плануван – отваряме. Самото менажиране трябва да се организира. Имаме концепция как ще работи. Дребни, но важни детайли и предполагам края на май – старт.

Знаем, че омръзнахме на Вас и на хората с един и същи въпрос, но е важен – какво се случва и с Автогарата в Созопол?  

Досега администрацията на Община Созопол не е получила известие за разрешението за стартиране на проекта. Не сме получили съгласуването за автогарата от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН / . Откакто проф. Минеков обяви пред общинския съвет, че има такова разрешение, минаха вече почти два месеца, но това писмо явно много дълго време пътува между институциите, защото още не е пристигнало в Община Созопол.

Иначе, това което имаме, като информация е, че строителството на автогарата е разрешено, но с археологически разкопки и аз мисля, че това е умишлено насочено срещу гражданите на Община Созопол с цел да се създаде конфликт, дори и социален, защото археологическите разкопки се утвърждават от Министерството на културата и предполагат един дълъг период от време.

Никой не може да каже, колко е дълъг този период, но и това, че ще бъде разкопан входа на град Созопол за дълго време е неприемливо.

Не знам, какво да си мисля вече, срещу кого е насочен този акт, при положение, че съседния търговски обект беше одобрен с археологическо наблюдение, което течеше докато се строеше.

Нещо, което е нормално, да са живи и здрави хората, приветствам частните инвеститори и съм щастлив, като има такива, но нека министерството да не бъде майка за едни, а мащеха за други. Нека се отнася еднакво към всички обекти, защото ние не сме фирма, не сме частно лице, Това не е автогарата на Тихомир Янакиев, а на град Созопол.

Говорихме на една неофициална среща в министерството, на която има зададох въпроса, защо го правят, а те ми казват, че се прави с цел красота и да нямало социално напрежение сред хората.

Абе, каква красота, какво напрежение. Вие сте институцията, която трябва да се произнесе за законността. Спазени са височини, обеми, архитектурата кореспондира с тази на града, защото говорейки по този въпрос, търговският обект изграден в близост, не кореспондира със стила на стария Созопол. Но това е друга тема. Така са си направили проекта – има одобрение.

Не съм съгласен с това, Министерството на културата да се произнася за красотата, дали едно нещо е красиво или не, защото красотата е силно субективно понятие.

За моята съпруга аз съм красив, но за друга жена не съм. Но това не ме прави грозен. Така че трябва дамите и господа чиновници в министерството да се фокусират върху законността, а не върху красотата.

Относно социалното напрежение, ако не ме лъже паметта, преди три години кандидатствахме с програма, която беше ясно указано мястото на автогарата. И тогава ме подкрепиха хиляди хора, което за мен е един вид референдум, дали хората искат или не.

Ами да ги попитам, чрез вас: Къде да бъде автогара тогава?

Дали зад това не се крие частен интерес, някой частен парцел да стане автогара, защото това, което имаме ,  като алтернативен парцел в квартал „Мисаря“, според мен не е подходящ.

Първо  – няма достъп до околовръстния път. Второ – проектът, който беше предложен като мащаб на автогарата е толкова голям, че не виждам, как бихме се справили на фона на дълговата тежест, която имаме в момента.

Да, имаме вече стабилност, може общината да взема нови кредити, но не и в такива огромни размери. Защото една автогара там, представена ни от бившия екип на управляващите, би струвала 8 милиона лева.

Дали ще са съгласни хората на Созопол да си вземат на гърба си такъв дълг, а автогарата да е в Новия град на около 2 километра от Стария град? Как ще се ползва от хората на Стария град? А дори и от хората на Новия град, които са около морето. Тя единствено ще обслужва близката „Мисаря“.

Даже и „Буджака“ няма да се ползва пълноценно от нея, защото, ако нямаме достъп през околовръстния път, ние трябва да вкараме целия трафик през улица „Одеса“.

Ами живущите на тази улица, какво ще кажат, ако под прозорците им  минават постоянно през летния сезон автобуси, коли, задръстванията, които се получават?

Ами това, че няма да има места за паркиране? Дали те и техните туристи ще са съгласни на такова безумие?

Ние сме предложили малка, кокетна автогара на входа на града, на изключително комуникативно място, с бърз достъп до изхода на Созопол. И хората са свикнали автогарата да си е на това място.

Аз ще се боря и, ако трябва да правим разкопки, ще ги правим, даже ще поискам  НИНКН да ми посочат с кой археолог да работим, защото двойния аршин, с който работят е ясен. Ние направихме и геологическо проучване и те знаят, че под метър и половина повърхностен слой няма нищо освен натрупвания от строителства,  за да се разшири провлака в Созопол. Те го знаят много добре и аз се учудвам защо го правят, нямам обяснение.

Сезирали сме и президентството преди известно време и от там очакваме някакво съдействие. Ще възникне социален проблем, ако те не ни одобрят проекта. Аз се боря със зъби и нокти за него.

Ще намеря финансиране такова, че да не затормози гражданите на Созопол. Ще направя така, че автогара да си бъде напълно общинска и всички приходи и ползи да влизат в хазната на общината.

Визията за новата автогара

Заради тези бавения търпим загуби вече три години.  Между 200 -300 хиляди лева от насъбиране на такси и не контролиране на трафика на автомобили и автобуси.

Отваряйки автогарата, няма да спират автобуси на пристанището. Лятото, когато трябва да паркират автобусите на пристана е абсолютна лудница.

Ние се борим за тази автогара и тя ще бъде факт. Дали през този мандат или следващия, защото ще се кандидатирам за кмет и ще спечеля, но ще имаме автогара, Амбицира ме такова поведение от страна на държавата и на подобни чиновници.

Повярвайте ми, ще имаме автогара и въпреки спънките, които ще преодолеем, а удоволствието ще бъде още по-голямо тогава.

Ясно е, че това лято няма да има автогара. Как ще посрещнете туристите? 

По същия начин като миналото лято. Временно ще поставим стъклена спирка. Сравнително модерна е. До седмица трябва я монтираме – поръчана е. Ще бъде на това място, където спират автобусите в момента.

Хората и най-вече децата да не са на дъжд, вятър, сняг, когато има недобри метео условия и през различните сезони. Това е бял кахър. На мен голямата ми болка е автогарата.

Как се подготвяте за летния сезон?

Не се подготвяме само ние, но и хората, които се занимават с този тип бизнес. Общината има няколко ангажимента, които трябва да изпълнява.

Това са организацията на транспорт и движение, чистотата на града, реда, като това е работа и на полицията, но колко тя си върши работата е друг въпрос.

Стремим се тези задължения да ги спазваме така, че хората да са удовлетворени. От гледна точка на полицията, сме се постарали да има отново командировани полицаи. Разговарял съм с началника на РПУ-Созопол, той ми е обяснил, кога трябва да бъдат, колко трябва да бъдат, естествено според нашите възможности.

Да, малко по-оскъдни са техните и нашите ресурси, като звено за обществен ред, но заедно, в партньорство, се стараем да подсигурим този ред в града. Те си вършат работата от гледна точка на акции, които си правят за крадци, наркотици и т.н.

През последните години доста намаля битовата престъпност в Созопол. В това отношение полицията си върши работата.

По-трудно и на тях, и на нас е организацията на транспорта. Няма какво да се лъжем. И техните възможности са ограничени, нямат човешки ресурс, с който да покриват на сто процента големия поток, който се излизва през лятото в града. Обществен ред също нямаме. Обаче с наличните ресурси правим това, което се изисква от нас.

Относно почистването, сме направили реорганизация, организираме графиците на почистване. Градът определено е по-чист и ще става още по-чист. Лично аз всеки ден правя инспекции, следейки за чистотата. Имаме връзка с почистващата фирма, обсъждаме ежедневно въпросите, свързани с чистотата, лятото правим всяка седмица оперативки с представителите на тази фирма. Упражняваме контрол.

Подземните контейнери на Созопол

Не мога да кажа, че всичко е перфектно, но това в голяма степен зависи и от самите граждани.

Бил съм свидетел многократно как казаните са полупразни, а край тях е разпилян боклука. Ужас! Човекът си е оставил боклука до казана, а той е раздърпан от котки  и гларуси. Моля съгражданите си да се държат по-отговорно!

Относно организацията на транспорта продължаваме да работим в тази посока. Отново тази година сме подсигурили стотина нови парко места. Направили сме реорганизация на движението.

В някои части на града, където сме сметнали, че не е необходимо да има такива широки тротоари, сме преоборудвали в парко места.

Правим ремонт на паркинга на пристанището в Стария град. Полагаме нова настилка и се прави нов паркинг на улица „Люлин“. Там ще има нови 30-40 парко места.

Всяка година инвестираме в дейности, които да подобряват инфраструктурата на община Созопол за паркиране.

Друг е въпросът, че сградите, които са правени в годините назад без необходимите парко места, са били така проектирани. Сега изискваме новите сгради да осигуряват такива и много хора се сърдят, но това е проблем, който трябва да се решава за благото на всички.

Така е по закон. Компромис с никого няма да правим, за да може да е добре и за живущи, и за почиващи. Вкарваме нови софтуери, камери, парко автомати, за да се плаща на място и да се минимизира човешкия фактор,  да няма изтичане на финансови средства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви