КНСБ: Предложения за данъчна реформа
КНСБ: Предложения за данъчна реформа

Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-процентен корпоративен данък. Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на депутати и представители на Министерството на финансите.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира:
„Подобен подход върху доходите „ще разтовари“ данъчни приходи от един милиард и половина лева, тоест 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и ще даде, разбира се, тези 1,5 милиарда в джобовете на работещите българи. То е ясно, че щом няма да влязат във фиска, те ще остана във хората. Всички знаем, че това ще има ефект върху потреблението. А от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт“.

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага. И които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях са възстановяване до 20% на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви