Ученикът в Белград убивал
Ученикът в Белград убивал "по списък"

14-годишният ученик, открил стрелбата в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград, е имал скица на учебното заведение и списък на деца, които искал да убие. Коста К. е планирал атаката си от месец, но тя се случила в момент, в който ученикът изкарал слаба оценка. Това съобщи на извънредна пресконференция началникът на полицията в сръбската столица Веселин Милич. Пред медиите той показа плана на ученика.

По последни данни жертвите са девет – един охранител и осем деца, от които седем момичета и едно момче, като най-малкото е родено през 2009 г. Други шестима ученици и 52-годишната преподавателка по история Татяна Стефанович са ранени при атаката и са откарани в болница. Две от децата са в критично състояние – едно момиче с тежка травма на главата, и момче с гръбначна травма, простреляно във врата и гърдите.

„Бил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е 9-милиметров пистолет от апартамента на баща си и пет пълнители, имал и коктейли Молотов в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие“, каза Милич.

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми. Попитан дали може 14-годишният да носи наказателна отговорност, предвид възрастта си, Милич отговори, че прокуратурата ще прецени това. Мотивът за престъплението засега остава неизвестен.

Вътрешният министър обаче потвърди слуховете, че ученикът е бил жертва на насилие от свои връстници.

Бащата на негов съученик по-рано също предположи, че момчето е било тормозено от другите деца.

По информации на вестник „Новости“ Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла Молотов.

В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл вкъщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от Танюг. По информация на „Новости“ родителите на момчето са здравни работници, по-конкретно баща му е лекар.

В цялата страна бе обявен тридневен траур – от днес включително до 7 май. Министърът на просветата Бранко Ружич съобщи, че учебните часове в основните училища в Белград в следобедната смяна са отменени, а утре ще започнат с минута мълчание. Екип от психолози са призовани да окажат адекватна помощ на учениците, на работещите в училището и на родителите, добави министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви