Каналът Русе-Варна

Канал между Русе и Варна, а Шумен, Разград, Провадия и Девня да бъдат пристанища. Това обещаха евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и кметът Иван Портних във Варна.

Това не е шега за сбъднатата мечта на Тодор Колев Варна да е пристанище на Шумен, а съвсем сериозна заявка на тримата политици.

На пресконференция във Варна евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и кметът Иван Портних най-официално обещаха канал между Русе и морския град, пише вестник „Сега“.

Идеята била одобрена на първо четене в Европейския парламент. А до Коледа трябвало да стане ясно ще бъде ли подкрепена на второ, а и от страните членки.

Ако стане, каналът ще бъде строен до 2040 г. Всъщност проектът е още от времето на дълбокия социализъм.

Новаков обясни, че ще се ползват поречията на Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“, а Шумен, Разград, Провадия и Девня ще бъдат пристанища. Дължината на канала щяла да е 197 километра, ширината – 30 метра, дълбочината – почти пет метра. По трасето се предвиждали  шлюзове.

„Този мащабен инфраструктурен проект ще бъде революционна крачка за развитието на Варна и на Североизтока, защото ще превърне града в стратегически транспортен хъб и ще провокира много инвестиционни интереси към региона.

На всички скептици бих казал: Важно е да се мисли стратегически, с поне 50 години напред. А мечтите се сбъдват, стига да се работи за тях упорито!“, написа във фейсбук профила си Портних.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви