Камъкът на съдбата разкри нови знаци
Камъкът на съдбата разкри нови знаци

В Обединеното кралство се намира парче скала, наречено “ Камъкът на съдбата“. То участва в церемонията по коронясване на новите крале и кралици. Голямата плоча от червен пясъчник първоначално е била използвана при коронацията на шотландските крале. Това е било някъде около 841 г., въпреки че по-ранният ѝ произход е неизвестен. Сега нов анализ, предшестващ ролята ѝ в коронацията на крал Чарлз III през май, разкри скрити досега знаци върху камъка.

Крал Едуард I конфискува камъка през 1296 г., след като нахлува в Шотландия. Той е върнат в Англия, където е вграден в трон в Уестминстър.

Оттогава насетне Камъкът на съдбата остава в Уестминстърското абатство. А кралете и кралиците на Великобритания и Обединеното кралство са били коронясвани, докато са седели върху него. Разбира се, между камъка и кралските задни части има възглавници.

След като за кратко е откраднат по време на обир и върнат в Уестминстър, през 1996 г. е преместен отново в Шотландия. Там остава и за него се грижи организацията „HES“ (Historic Environment Scotland). Тя отговаря за грижата и развитието на историческата среда в Шотландия.

Неотдавна HES, на фона на предстоящата коронация на Чарлз III през май, проучи камъка по-отблизо. Екипът направи снимка на обекта и създаде негов 3D модел. Това им позволи да го разгледат по-подробно, и го анализира с помощта на рентгенова флуоресценция.

Върху камъка, около зоната на тъмното петно, те откриват следи от медна сплав,

което показва, че в миналото там е бил поставен бронзов или месингов предмет, който сега е изгубен. Открити са и невиждани досега знаци, които имат вид на римски цифри.

„Много е вълнуващо да открием нова информация за обект като Камъка на съдбата, който е толкова уникален и важен за историята на Шотландия“, казва в изявление Юън Хислоп, ръководител на отдела за научни изследвания и изменение на климата в HES.

„Откриването на нерегистрирани досега знаци също е значимо и макар че на този етап не сме в състояние да кажем със сигурност каква може да е тяхната цел или значение, те предлагат вълнуваща възможност за по-нататъшни области на изследване.“

Екипът анализира камъка, потвърждавайки предишни изследвания, които предполагат, че той е издялан от скала, намерена във формацията Scone Sandstone близо до Пърт, Шотландия, и открива следи от инструменти от първоначалната работа, както и от реставрационни усилия, които са извършени през 50-те години на ХХ век.

„Научният анализ, който успяхме да извършим с помощта на най-съвременни техники, които досега не бяха достъпни за нас, предложи някои интригуващи нови улики за историята на камъка“, добави Хислоп.

„На този етап може и да не разполагаме с всички отговори, но това, което успяхме да открием, свидетелства за разнообразни употреби в дългата история на камъка и допринася за неговия произход и автентичност.“

Камъкът ще срещне кралските задни части още веднъж по време на коронацията на Чарлз III на 6 май 2023 г.

Източник: IFLScience

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви