Цените на почивките през лятото ще бъдат по-високи, но очакванията са за силен летен сезон. В неговото начало става ясно, че има недостиг на кадри.

„Всички сме свидетели, че в последно време качествената работна ръка я няма. Свидетели сме на тези отворени граници и споделеност, която имаме с държавите, не е никакво табу да се вземат кадри от Европа и други държави. Не трябва да гледаме лошо на вземането на кадри от трети страни. Това е практика, която доста години съществува и то не само в туризма“, каза председателят на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери Павлин Косев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи всяка година има недостиг на работна ръка в сферата на кухнята, камериерки, сервитьори.

Косев обясни обаче, че се наблюдава и друга интересна тенденция – недостиг на мениджърски кадри.

„Забелязвам в последно време, че има страхотен недостиг от мениджърски кадри, от управленски кадри, което е странно, но е факт. Няма достатъчно работна ръка спрямо нуждите на бизнеса. Не достигат като количество, необходимо е да се вземат от трети страни – Турция, Украйна, Шри Ланка“, каза още Косев.

Той сподели, че езиковата бариера може да представлява проблем, затова трябва да се внимава къде се слагат служители от чужбина, за да не пречат на бизнеса.

Според Косев чужденците излизат малко по-скъпо като работна ръка от българите.

„Индивидуално е, зависи каква е позицията, колко е компетентен и на какво ниво като професионалист е самият кадър, защото и българи и чужденци на професионално ниво струват скъпо. Понякога плащаме на по-висока цена, защото няма като количество“, допълни той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви