Окръжен съд – Бургас откри изложба под надслов „Моралът е доброто“, с авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков – юрист, университетски преподавател и общественик, Инициативата е част от Дните на отворени врати на съдебната институция, която през 2023 г. отбелязва 145 години от своето създаване.

На официалното откриване присъства един от организаторите на изложбата, Йордан Терзиев, който предаде поздравления и благодарност към ръководството на съда от майката на Кристиан Таков, Галя Йончева и авторът и куратор на експозицията, Веселин Диманов.

„Окръжен съд – Бургас показва с тази инициатива, че делото на бележития юрист и радетел за правото ще се пази и помни“, каза Йордан Терзиев. Изложбата ще остане постоянна експозиция в съда.

„Какъв по-добър слоган за годишнината, която отбелязваме, от моралът, който винаги трябва да следваме в делата си, за да правим света по-добър“, коментира Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова.

„Доц. Таков е емблематична фигура за нас, юристите, и именно храмът на Темида е най-достойния дом за експонирането на тази изложба. Ние винаги се стремим да следваме правото, справедливостта и фундаменталните ценности“, каза съдия Темелкова.

10 кадъра, подбрани от авторски фотографии и мисли на Кристиан Таков в различни периоди от живота му, красят кулоарите на Съдебна палата – Бургас.

Автор и куратор на експозицията е кинематографа Веселин Диманов, който изработи и документален филм за живота на юриста. Той е подбрал фотосите и посланието, което те внушават, че „доброто има непрекъсната необходимост в него да се влага енергия, за да продължи да съществува“ – мисъл на Кристиан Таков.

За петте месеца от своята премиера „Моралът е доброто“ се превръща в успешен и разпознаваем български документален филм, с над 19 000 зрители в киносалоните и представен в над 70 града в България, Европа, Канада и САЩ.

Изложбата „Моралът е доброто“ не е само пиршество от форми, багри и образи. В нея е вплетена и смислово – философската дълбочина на изображението. Всеки кадър е допълнен със сентенция на Кристиан Таков.

Това споделят създателите на изложбата. „Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни“; „Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи“; „Законът не се прави за отделна конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи“, всички тези и още вдъхновяващи мисли и запечатани фотографски мигове от доц. Таков могат да бъдат разгледани в Съдебна палата – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви