First Republic Bank - $100 млрд. изтеглени за месец
First Republic Bank - $100 млрд. изтеглени за месец

Най-голямата американска банка JP Morgan Chase пое контрола върху First Republic Bank. Тя е третата американска банка, стигнала до фалит в последните 2 месеца.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) потвърди днес, че First Republic Bank („Фърст рипъблик банк“) се е сринала. Акциите на базирания в Сан Франциско кредитор отбелязаха спад с повече от 75% миналата седмица. Това се последва данни, че клиентите са изтеглили повече от 100 млрд. долара депозити през март.

Анализатори посочват, че кризата с банката е следствие от колапса на Silicon Valley Bank (SVB). Както и от срива на друг американски кредитор, Signature Bank. На фона на нарастващите лихвени проценти и след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank през тази година, все по-голяма група от вложители се опитаха да преместят парите си в банки, смятани за по-сигурни и предлагащи по-атрактивна възвращаемост. First Republic беше сред най-засегнатите от тази тенденция банки. Към средата на март Uоколо 70% от нейните депозити са били незастраховани. Това означава, че техният размер е бил над гарантирания лимит от $250 000.

Американското министерство на финансите изрази удовлетворение от решаването на кризата с First Republic Bank и увери, че банковата система на страната остава стабилна. Финансови анализатори обаче отбелязват факта, че фалитът на First Republic Bank е вторият по-големина в американската история, като към момента на затварянето си банката е имала капитализация от над 229 милиарда долара, което е с 20 милиарда повече от фалиралата наскоро Silicon Valley Bank.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви