Безсмъртните хора в легендите
Безсмъртните хора в легендите

Целта на човечеството да постигне безсмъртие е стара колкото само човечество. Ставаме свидетели на ренесанс от трансхуманистични идеи, които ни карат да се замислим дали технологиите няма да се окажат лекарството срещу смъртта. Това, което преди е принадлежало на магията и боговете, сега е в ръцете на науката и изследователите. И въпреки че човечеството като цяло още не е постигнало безсмъртие, съществуват истории за малък брой хора, които са успели. Ето кои се считат за безсмъртните.

Зиусудра
Зиусудра е древен шумерски крал, на който се гледа както на Ной от Библията. Той е човекът, преживял големия потоп. Думата зиусудра означава „живот на дългите дни“ и добре описва кралят, който получил безсмъртие от боговете – подарък за храбрите му действия по време на потопа.

Не са открити сведения за смъртта или погребението на Зиусудра и има спекулации, че той е живял доста след края на царуването си.

Бродещият евреин
През XIII век в Европа се появила легенда за бродещ евреин, прокълнат с безсмъртие на земята, след като се подигравал на Исус, докато носел кръста си.

Смятало се, че евреинът бил обущар или портиер на Пилат Понтийски. Проклятието щяло да продължи до второто пришествие на Христос. Въпреки че детайлите варират, а реални документи няма, се смятало, че мъжът продължавал да старее, но плътта му не гниела.

Семейство Фламел
Николас и Перенеле Фламел били алхимици от края на XIV век. Съществуват спекулации, че са открили легендарния философски камък и чрез него са постигнали безсмъртие. За двойката не се споменава нищо до XVII век, но хората, вярващи в историята, смятат, че църквата нарочно е унищожила сведенията за тяхното съществуване.

Граф Сен Жермен
Мистериозният произход на високо образования и богат европейски аристократ, познат като граф Сен Жермен, е източник на спекулации още от ерата на Просвещението.

Графът твърдял, че е на 500 години и според някои исторически сведения знанията и опитът му подкрепяли това твърдение. Волтер не повярвал, също както повечето съвременни историци, но все още има хора, които вярват, че графът е жив и до днес.

Желанието за вечен живот съществува от древни времена и може да бъде наблюдавано в религията, науката и културата на човешката раса. За повечето хора това е недостижима цел. Но някои смятат, че съществуват определени индивиди, които вече знаят тайната на безсмъртието.

Ще се спори дълго съществуват ли безсмъртните. И дали ще повярвате на този разказ зависи единствено и само от вас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви