Меган и Хари

Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган Маркъл няма да дойде на коронацията на крал Чарлз III от Великобритания поради неудолетореността от усилията на кралския двор в борбата срещу расизма.

Това съобщи „Дейли телеграф”, позовавайки се на източници.

Според вестника след интервюто на Маркъл с американската телевизионна водеща Опра Уинфри през март 2021 г. настоящият монарх, който тогава беше престолонаследник и носеше титлата принц на Уелс, написал писмо до херцогинята, в което изразява съжаление, че трябва да се сблъскват с расизма в общуването с кралското семейство.

В това интервю за Си би ес херцогинята на Съсекс спомена, че роднините на съпруга й са загрижени за цвета на кожата на нероденото й дете. Тя не каза кой точно е направил подобни изказвания.

Според изданието настоящият монарх е единственият висш член на кралското семейство, който се е свързал с нея след скандалното интервю.

Източници на „Дейли телеграф” подчертаха, че в ответното писмо Меган Маркъл е дала да се разбере кой от представителите на кралското семейство е направил споменатите изявления.

Както отбелязва вестникът, както херцогинята на Съсекс, така и настоящият монарх са се съгласили, че съответната забележка е направена без злонамерени намерения.

Според вестника Меган Маркъл тогава благодари на престолонаследника за писмото му и каза, че няма да обвинява конкретен представител на кралското семейство в расизъм, а само иска да привлече вниманието към проблема с „несъзнателните предразсъдъци“. “

В същото време, както добавя вестникът, тя все още смята тези изявления за расистки.

Източник на „Дейли телегпаф” в кралското обкръжение подчерта, че кореспонденцията е протекла в „топъл тон“, но не е довела до „намаляване на напрежението“ между страните.

В резултат на това една от причините за отсъствието на Меган Маркъл на коронацията е нейното недоволство от реакцията на кралския двор към подхода за борба с проявите на расизъм, посочва вестникът.

На 12 април пресслужбата на Бъкингамския дворец съобщи, че принц Хари ще присъства на церемонията по коронясването на Чарлз III на 6 май, а съпругата му ще остане в Съединените щати с децата им.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви