Украинският президент Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт редом с най-близкото си обкръжение, ако руснаците бяха нахлули в Киев в началото на войната, предаде Ройтерс, цитирайки негово интервю, излъчено снощи.

„Знам как да стрелям. Можете ли да си представите (заглавие като) „Президентът на Украйна е пленен от руснаците?“ Това е позор. Смятам, че това би било срамно“, каза той пред телевизионния канал „1+1“.

В първите дни след инвазията от 24 февруари 2022 г, украински официални лица заявиха, че руски разузнавателни подразделения са се опитали да проникнат в Киев, но са били победени и не са успели да достигнат до улица „Банкова“ в центъра на града, където се намира президентската канцелария, посочва Ройтерс.

Други руски подразделения са предприели атака в покрайнините на Киев, но не са успели да напреднат. Официални представители също така съобщиха и за няколко неуспешни опита за саботаж в града.

„Мисля, че ако бяха влезли вътре, в администрацията, нямаше да сме тук“, каза Зеленски. Не стана ясно за кои руски подразделения става дума.

„Никой нямаше да попадне в плен, защото имахме много сериозно подготвена отбрана на улица „Банкова“. Щяхме да бъдем там до последно“, каза той.

Запитан дали е носил пистолет и дали се е упражнявал да го използва, той отговори, че е носил, но отхвърли предположението, че това би могло да е, за да се самоубие, вместо да бъде заловен. „Не, не, не. Не е (за да застрелям) себе си. За да отвръщам на огъня, със сигурност“, каза той.

Междувременно във вечерното си видеообръщение снощи Зеленски се обърна към руските войници и ги обвини, че „не само командирите, но и всички вие, всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани“.

Всеки, който пилотира и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, е съучастник, терорист и убиец и трябва да бъде наказан, добави той.

Коментарите му последваха ракетния удар по град Уман, при който в петък загинаха 23 души. Сред тях, според Зеленски, е имало шест непълнолетни. Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, трябва да знае, че е съучастник в смъртта на цивилни, каза президентът.

По думите му поради това не е достатъчно Русия да бъде отслабена от войната. За пореден път Зеленски се изказа в подкрепа на създаването на международен трибунал срещу Русия по модела на Нюрнбергския процес срещу нацистите.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви