Редица български филмови звезди са готови да снимат продукциите си в Бургас. Башар Рахал, Ники Илиев, Саня Борисова и други представиха идеите си за филми и поискаха финансова подкрепа пред Комисията по оценка на Фонд „Култура“ по Направление 5 – Подпомагане заснемането на филми и ТВ сериали на територията на община Бургас.

Самият бюджет на фонда все още не е ясен, защото общината все още не е приела такъв заради забавянето на държавния. Комисията пък ще вземе решение кои филми да подкрепи до 5 май.

Четири пълнометражни филма – „Жени извън употреба“, „Без крила“, „Разлом“ и „Кармични връзки“, както и един късометражен – „Приятелството – смисъл и спасени“, бяха представени днес.

„Без крила“, чийто продуценти са Башар Рахал и Ники Илиев, е вдъхновен от истинската история на нашия параолимпиец Михаил Христов, който губи двете си ръце, но въпреки трудностите става състезател на дълъг скок и печели както европейски, така и световен медал.

В ролята на Михаил Христов влиза Наум Шопов. Снимки на филма вече са правени в Дубай, а останалите продуцентите искат да бъдат в Бургас, Плевен и София.

„Целта ни е да направим не просто драматичен филм, а вдъхновяващ такъв за силата на човешкия дух“ , каза Ники Илиев.

„Любовната история на Михаил Христов се случва в Бургас и искаме тези снимки да са тук“ , поясни Башар Рахал.

С „Кармични връзки“ актрисата Саня Борисова прави своя дебют като продуцент и режисьор. Сценарият също е нейно дело. Тя, придружена с ко-продуцента Никол Предьова, представиха визията си.

„Филмът, въпреки че е комедия, иска да пресъздаде една сериозна тема – неспособността на хората да създават дълбоки интимни връзки и здрави семейства. Финалът искаме да бъде на Терасата в Морската градина в Бургас“, поясни Борисова.

Трагикомедията „Жени извън употреба“ е на сценариста Нели Димитрова и режисьора Александър Косев. Екипът на филма е почти изцяло този на „Петя на моята Петя“.

„Филмът е писан за Бургас. Снимките ще бъдат почти изцяло тук. Градът не само присъства, но той е и герой на продукцията. Историята е за 4 жени, които се намират в различен период от живота си и всяка една е изправена пред морален избор. Въпреки трудностите обаче, те в крайна сметка ще изберат надеждата“ , каза Надежда Косева.

Четвъртата лента, която беше представена, носи заглавието „Разлом“. Режисьор е Георги Дюлгеров. „Филмът е посветен на горяните.

Освен на няколко места в страната, идеята е да се снима и в Бургас – на ул. „Фердинандова“, както и в странджанското село Бръшлян. Действието се развива през 50-те и 60-те години на миналия век. Ще участват и бургаски актьори“, заяви Поли Ангелова.

Късометражният филм е „Приятелството – смисъл и спасение“. Той бе представен пред комисията от Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Той е свързан с международният младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който ще се проведе в Бургас от 19 до 21 юни 2023 година с млади автори от България и чужбина и ще постави финалните щрихи на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви