В очакване да им бъдат преведени средствата за настаняване на украински бежанци, притиснати от режийни разходи, а понякога и банкови задължения – така описват подготовката си за предстоящия летен сезон хотелиери по Черноморието, настанили украински бежанци в базите си.

Те сигнализират за забавяне на плащанията от страна на държавата за периода януари – март 2023 година – период, през който всички разходи за персонал, настаняване и храна са били изцяло поемани от тях.

Сумите варират за различните хотелиери според заетостта в базите им, но за някои надхвърлят 100 000 лева. Освен това не е ясно и кой ще поеме издръжката на хората след 30 април, когато, формално поне засега, е крайният срок на програмата.

Вече година, откакто България започна да приема бежанци от Украйна, системата, по която се финансира престоят им в частни места за настаняване, остава тромава, в самите бази са останали само най-немощните, а перспектива липсва.

Въпреки закъснението в плащанията, чиито причини според държавата са основно технически, в момента се обработват данни и списъци като до дни финансовата обосновка ще бъде пратена в Министерството на финансите и следващата седмица сумите за периода януари – март ще бъдат разгледани от Министерския съвет.

Това отговори Министерството на туризма на въпроси на „Дневник“. В тях обаче министерството не внася яснота по друга важна тема – дали ще бъде удължена програмата за хуманитарно подпомагане.

Според решение на Министерския съвет от 22 март програмата се удължава до 30 април тази година.

По-малко от седмица преди края на този период обаче хотелиерите нямат яснота дали ще последва ново удължаване или трябва да предупредят украинците да напуснат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви