Ученици симулираха съдебен процес

Ученици от бургаското СУ „Йордан Йовков“ взеха участие във вече традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура – Бургас. Младежите и девойките са девети клас и се обучават в специализираната паралелка „Съдебна администрация“.

На гостите бе предоставена възможност да посетях съдебна зала и да разиграят своеобразен съдебен процес. Учениците излъчиха свои представители, които да заемат позициите на съдебен състав, държавни обвинители, адвокат, подсъдим и свидетели. Дамският съдебен състав имаше трудната задача да прецени виновен ли е техния съученик за извършването на палеж.

След провеждането на съдебните прения и произнасянето на присъдата деветокласниците имаха възможност да си направят снимки с тога в съдебната зала. По-късно те се отправиха към деловодства в Районна прокуратура – Бургас, където наблюдаваха работата с документи на деловодните служители.

Учениците разгледаха и прокурорски кабинети, след което бяха приети от прокурор Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

На срещата с бъдещите съдебни служители присъстваха и зам.-административните ръководители – прокурорите Керка Дюлгерска, Антоанета Маркова, Мариана Калудова и Радослав Воруков, както и прокурор Гинка Чинова, която участва в надзора за законност и закрила на малолетни и непълнолетни лица в Районна прокуратура – Бургас.

Прокурор Маркова запозна учениците с териториалния обхват, функциите и мястото на Районна прокуратура – Бургас в системата на прокуратурата. Тя акцентира на превенцията по отношение на престъпността сред непълнолетните, като представи конкретни примери от работата на прокурорите по отделни случаи.

Прокурор Маркова пожела на гостите успешна реализация в прокурорската професия, но също така отбеляза, че специалността „Съдебна администрация“ също предоставя добри възможности за бъдещо професионално развитите в структурата на Съдебната власт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви