Веднъж завинаги трябва да се намери научното решение за това има или няма дюни, както и да се избегне противопоставянето на едни учени срещу други.

Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред журналисти в отговор на въпрос за застрояване на дюните по българското Черноморие.

Малко по-рано стана ясно, че част от дюните край Велека са изчезнали в документите за концесията на плажа.

По думите й е установено разминаване при няколко заснемания на „Каваци-север“ – веднъж дюните са два пъти от цялата площ, после – 40 пъти повече.

Забелязваме това и правим ново заснемане – арбитраж, което показа нещо съвсем различно, каза тя.

За мен и моя екип най-важно е опазването на тези дюни такива, каквито са, увери Карамфилова. Тя подчерта, че приема темата лично и затова е инициирала среща с министрите на регионалното развитие и туризма, с представители на местната власт в Бургас и Варна.

Министърът е потърсила съдействие и от Европейската агенция за околна среда, за да се наложи устойчива методическа рамка за определяне на дюните.

Наличието на специализираните карти е ключов инструмент, за да опазваме тези дюни и когато те се включат в кадастралните – да се знае има или няма дюни, може или не може да има строителство, коментира също министърът.

Карамфилова присъства на пресконференция, където беше предоставена информация за процедурата „По-чист въздух“ по Оперативна програма „Околна Среда“ (2021-2027).

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви