Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници.

Това заяви вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки разчетите в проектобюджета, който предложи Министерство на финансите.

Намаляването на дефицита е в ръцете на парламентарно представените партии. В крайна сметка те ходят на избори и да покажат каква е тяхната програма и визия за развитие на държавата.

Най-вероятно не е нужно да се стремим към дефицит от 3%, а и при 4% отново биха ни приели в Еврозоната, смята Атанас Пеканов. А и като цяло прогнозите и за Еврозоната и в цяла Европа за тази година са за дефицити около 3.6 – 3.7%. Така че един по-голям дефицит от 3% не би ни попречил особено.

Именно с противопоставянето на партиите Пеканов обясни оттегленото предложение за еднократен данък върху свръхпечалбата, невключените плащания по ПВУ, но включените разходи, както и продължаването на всички социални плащания като пенсии, увеличена минимална работна заплати и увеличени плащания за заплати в държавния сектор.

Данъкът върху свръхпечалбата не е иновация българска, обсъжда се и в ЕС, а и в световен мащаб. Става въпрос за добита случайна печалба от отделни фирми, възникнала вследствие на шок, най-вече с влиянието от войната в Украйна.

Не можем да заложим в бюджета нещо, което не отговаря на нашите очаквания. В крайна сметка ние се надяваме да получим втория транш по ПВУ, но и всичко е в ръцете на депутатите и всичко зависи от това дали те ще продължат на работят и да приемат онези 12 закона, които са нужни, за да усвоим този втори транш по ПВУ, обясни Пеканов по повод откритите от съпредседателя на ПП Асен Василев две грешки в сметките на Росица Велкова.

Той опроверга твърденията на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че тези пари „ни се полагат“ – нищо не ни се полага, а финансирането по ПВУ е срещу определени стъпки, направени реформи и постигане на определени цели.

Пеканов подчерта отново, че служебното правителство и в лицето на министъра на правосъдието Крум Зарков е извършило всичко нужно и е подготвило законите, които са нужни, за да се подготвят стъпките. Така и този проблем е изцяло в ръцете на депутатите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви